Kjøp: Konsekvensene av folkeavstemmingen i irakiske Kurdistan har sendt DNO-kursen ned 20 prosent den seneste måneden. Analytiker tror dette kan være et riktig tidspunkt å investere i oljeaksjen. Foto: DNO
Kjøp: Konsekvensene av folkeavstemmingen i irakiske Kurdistan har sendt DNO-kursen ned 20 prosent den seneste måneden. Analytiker tror dette kan være et riktig tidspunkt å investere i oljeaksjen. Foto: DNOVis mer

- Dette er en kjøpsmulighet

DNO har falt 20 prosent den siste måneden på Oslo Børs. Analytiker men det nå er et godt tidspunkt å investere i aksjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): Konsekvensene av folkeavstemmingen i irakiske Kurdistan har sendt DNO-kursen ned 20 prosent den seneste måneden. Analytiker Teodor Sveen Nilsen i SpareBank 1 Markets mener på sin side at «dette ser ut som en kjøpsmulighet», skriver Finansavisen.

- Jeg tror pershmergaen (KRGs militære styrker) hadde slått hardere tilbake hvis det ikke fantes en avtale på bakrommet som ikke er kjent for offentligheten, sier Nilsen til Finansavisen, og legger til:

- Sett fra utsiden ser det ut til at forholdet mellom oljeselskapene og KRG aldri har vært bedre enn nå. Ting ser veldig bra ut med produksjon, eksport og eksportbetaling. Med mindre man tror på en langvarig borgerkrig, med langvarig kutt av oljeeksporten, så er dette en kjøpsmulighet, sier han til avisen.

Tre argument for kjøp

Irak har gjenerobret Kirkuk, som kurderne har kontrollert siden de jaget ut IS for tre år siden. Ifølge Reuters har irakiske styrker tatt kontroll over oljefelter som produserer rundt 350.000 fat pr. dag, som utgjør rundt halvparten av kurdernes oljeproduksjon.

Hvis det ikke foreligger en avtale om å dele disse oljeinntektene med de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG), kan det bety at KRG ikke vil klare å betale oljeselskapene, inkludert DNO, for eksporten slik de gjør nå.

Analytikeren peker på tre ting som er verdt å understreke.

For det første befinner konflikten seg i omstride områder som ligger «langt unna» DNOs Tawke-felt. For det andre er aksjekursen nå lavere enn før den viktige avtalen om betalingsordning og økt eierandel på Tawke-feltet ble kjent. For det tredje mener analytikeren at KRG trolig vil klare å betale oljeselskapene uansett.

SpareBank 1 Markets opererer med en kjøpsanbefaling på DNO og et kursmål på 18 kroner.

Andre økonominyheter:
Nyboligsalget stuper - Oslo 60 prosent ned
Bekymrede dyreeiere blar opp 820 mill.