- Dette er en kontinuerlig katastrofe

Sjømannsprest Stein Vangen har akkurat vært i de jordskjelvrammede områdene i Pakistan. Han frykter at flere hundretusener vil fryse i hjel i vinter. Se hans egne bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET (Dagbladet.no): Stein Vangen er ambulerende sjømannsprest i Asia, og har akkurat holdt minnemarkeringen for pårørende og etterlatte etter tsunamien på Phi Phi. Men før han reiste til Thailand var han på reise i de jordskjelvrammede områdene i Pakistan. Og ble svært bekymret over det han så.

- Faren for at vi i Pakistan har en kontinuerlig katastrofe som tar nye former i løpet av vinteren er stor, sier Vangen til Dagbladet.no.

Mer enn 70 000 mennesker mistet livet som en direkte følge av det kraftige jordskjelvet som rammet Pakistan 8. oktober i fjor. Langt flere står i fare for å fryse i hjel når vinteren setter inn for fullt. De som overlever vinteren må forberede seg på flommer og ras når snøsmeltinga begynner i fjellene.

Ifølge BBC er det ennå en halv million mennesker som ikke har mottatt noen som helst slags form for nødhjelp etter jordskjelvet. De befinner seg i områder som er mer eller mindre utilgjengelige for hjelpearbeidere og myndigheter. Det bekrefter Vangen, som nylig har snakket med de fleste av de norske hjelpearbeiderne i området.

- Vi har ingen grunn til å tro at de som bor i utkantstrøkene har fått hjelp. Og vi vet ikke hvordan det har gått med dem etter jordskjelvet, sier Vangen til Dagbladet.no.

Trenger hjelp nå

Vangen ønsker å dele sine erfaringer fra katastrofeområdet fordi han mener det er viktig at behovet for hjelp ikke forsvinner i det massive fokuset årsmarkeringen for tsunamien har fått.

- Jeg vil ha fokus på katastrofen i Pakistan som kan bli enda større, samtidig som jeg vil være tro mot dem som sliter med det de har opplevd i Thailand. Det er mulig å stå i begge disse katastrofene uten at vi tar noe bort fra en av dem.

VINTER OG KULDE: - Vi har ingen grunn til å tro at de som bor i utkantstrøkene har fått hjelp, sier Stein Vangen. Foto: Stein Vangen
VINTER OG KULDE: - Vi har ingen grunn til å tro at de som bor i utkantstrøkene har fått hjelp, sier Stein Vangen. Foto: Stein Vangen Vis mer

- For det er et lite sukk over at tsunamien får all oppmerksomheten, og at Pakistan blir glemt, sier Vangen.

På sin førjulstur til Pakistan var Vangen innom Islamabad, Balakot, Garhi Habibullah, og Abottabad. Alle byer som ble hardt rammet av jordskjelvet.

- Når man kommer kjørende gjennom fjellene ser man ei steinrøys som ligger der. Og jeg klarer ikke se dem som spor av de fine hotellene og bygningene som sto der 2 måneder tidligere. Det er enorme krefter som har vært i sving, for det er ikke bare hus som klapper sammen - de er malt i stykker. Nesten sporløst forsvinner fattigfolkets jord og steinhytter, forteller Vangen.

Barnas skole kollapset

I Garhi Habibullah kjørte han forbi en skolebygning som lå i grus under den massive takplaten. Av 700 elever ble 350 begravd da skolen kollapset. Og 17 lærere. I dag, nesten tre måneder senere, foregår undervisningen på samme område. Skolebygningen er planert, og det er satt opp midlertidige telt rundt. De overlevende blir undervist på medelevenes grav, en grav som vil være der til evig tid.

- Dette blir deres grav. Oppgaven med å rydde opp er så enorm at ingen graver folk opp for å gravlegge dem et annet sted. Det viktigste nå er å overleve, forteller Vangen.

Og det er en utfordring stor nok i seg selv. Om natta, mens Vangen var der, krøp kvikksølvet ned mot minus fem grader. De som overlevde skjelvet har verken husvære eller klær gode nok til å holde kulda fra kroppen. Rundt 3 millioner mennesker er fortsatt husløse etter jordskjelvet.

- De bor i telt ingen i Norge ville overnattet ute i, forteller Vangen, og serverer følgende bilde på situasjonen:

- Du kan jo skrape sammen befolkningen sør for Dovre, plassert dem i Jotunheimen med hvert sitt ullteppe og sagt «ses til våren». Jeg tror du hadde fått noen leserbrev da.

- Det er mulig å hjelpe

Fordi de jordskjelvrammede er i ferd med å bli glemt, og fordi den politiske situasjonen i de verst rammede områdene er så spent, haster det som aldri før å få hjelpen fram.

- Det er et humanitært vindu som er åpent nå, men som når som helst kan lukkes på grunn av klimaet eller den sikkerhetspolitiske situasjonen i Kashmir, sier Vangen.

- Det er et enormt behov med en kort tidsfrist i forhold til vinteren. De trenger gode nok telt, soveposer, varme, og tilgang til mat. Og de trenger det nå.

BORTE:- Nesten sporløst fattigfolkets jord og steinhytter forsvunnet, forteller Vangen.
TRENGER HJELP NÅ: Flyktningene trenger gode nok telt, soveposer, varme, og tilgang til mat.
KALDT I FJELLENE: Ann Kristin Brunborg, som er distribusjonskoordinator i Flyktningehjelpen fjerner rim fra speilet.
PÅ SKOLE PÅ EN GRAVPLASS: De pakistanske barnas skole raste sammen og drepte 350 av 700 elever. Nå undervises de i provisoriske telt oppå ruinene.