Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

- Dette er en krig

Sørger for 4000 nye sykehusplasser og sender ut nasjonalgarden til tre stater i kampen mot coronaviruset.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

USAs president Donald Trump prøvde søndag kveld å dempe den økende kritikken av den føderale responsen i kampen mot coronaviruset, skriver The Guardian.

Han lovet at mer hjelp var på vei for stater som lider av en kritisk mangel på medisinsk utstyr, sykehussenger og testanlegg.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

En rekke guvernører og andre ledere i flere stater ba søndag om masker og annet verneutstyr i kampen mot virusutbruddet. Spesielt New York-ordfører Bill de Blasio gikk hardt ut mot president Trumps håndtering av coronapandemien.

Han anklaget blant annet myndighetene for å ikke ha lagt til rette for produksjon av tilstrekkelige mengder medisiner, respiratorer og munnbind.

- Det føles som vi er på egenhånd. Vi har nærmest ikke sett noe fra føderale myndigheter på dette tidspunkt, sa de Blasio til CNN.

Nye sykehusplasser

Trump svarer under en pressekonferanse i Det hvite hus at myndighetene vil sørge for å opprette i alt 4000 nye sykehusplasser den kommende tida:

  • Fire føderale medisinske stasjoner med 1000 senger i New York.
  • Åtte føderale medisinske stasjoner med 2000 senger i California.
  • Tre føderale medisinske stasjoner og tre mindre medisinske stasjoner med 1000 senger i Washington.

USA har over 33 000 tilfeller av viruset. New York har over 15 000 smittede, mens Washington har 1793 og California har 1642, ifølge Johns Hopkins University. Ifølge CBS News har Trump godkjent katastrofeerklæringer i New York og Washington. Californias er ikke ferdig behandlet.

De nye sykehusplassene i New York vil opprettes allerede i løpet av 48 timer, forteller presidenten.

- Det er en utfordrende tid, en stor nasjonal prøve, sier Trump om kampen mot en «usynlig fiende».

Den amerikanske presidenten annonserte også at han vil sende nasjonalgarden til de tre delstatene. Også to militære skip vil bli brukt i kampen mot viruset.

Videre ramses det opp smittevernutstyr som har blitt sendt til de tre statene, blant annet er over 186 000 nye vernemasker til helsepersonell blitt levert til New York. I tillegg skal selskapet Honeywell nå produsere flere millioner av såkalte N-95-masker, en type vernemasker.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Krigspresident

Under pressekonferansen blir Trump spurt om han solgte aksjer i starten av utbruddet, noe Trump mener er et «ekkelt» spørsmål. Videre begynner han å legge ut om hvor mye det kostet ham å bli president.

- Det kostet meg milliarder av dollar å bli president.

Vider legger han ut om at han tror det er vanskeligere for rike mennesker å stille til valg.

- Med det sagt, jeg er så glad jeg gjorde det. Det er mange rike mennesker, jeg har mange rike venner, men de kan ikke hjelpe. De kan ikke gjøre det jeg har gjort, i form av å hjelpe landet. Vi gjør ting, vi ble avsporet av den usynlige fienden.

Presidenten gjentar at det kostet ham milliarder av dollar å bli president.

- Spesielt med alle pengene jeg kunne tjent de siste åra. Jeg gjorde det ikke fordi jeg var president. Jeg har ikke interesse for det. Jeg kunne gjort det, jeg har lov.

RENSLIGHET: På spørsmål om håndvask, svarer Trump sedvanlig at han vasker mer enn mange andre. Video: AP. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg er glad for at dette teamet og jeg er her for denne forferdelige tingen. Jeg er en krigspresident. Dette er en krig, en annerledes krig enn vi noen gang har hatt, avslutter han.

Blokkerer redningspakke

Mens Trump fortsatt snakker med pressen, kommer nyheten om at Demokratene i Senatet blokkerte for en økonomisk redningspakke på opptil 2000 milliarder dollar som skulle gis til coronarammende amerikanere.

Demokratene avviste pakken med det argumentet at den ikke var tilstrekkelig til å komme det hardt rammede næringslivet til unnsetning eller for å sikre nødvendig utstyr til helsevesenet.

Nå fortsetter diskusjonene mellom Demokratene, Republikanerne og Donald Trumps administrasjon i Det hvite hus.

Trump forteller at pakken er viktig for amerikanske selskaper. Pressen spør om han vil be tidligere presidenter om råd, men Trump svarer at han har et «utrolig team allerede» og at han ikke ser en situasjon hvor han vil kontakte George W. Bush eller Barack Obama.

Beordrer folk til å være hjemme

I USA har sju delstater beordret folk hjem for å hindre virusspredning. Ohio og Louisiana er de siste på lista.

Rundt 100 millioner mennesker er omfattet av smittevernstiltakene.

Fra før er restriksjonene innført i California, New York, New Jersey, Connecticut og Illinois. Innbyggerne har mulighet til å gå tur, kjøpe matvarer og gjennomføre andre nødvendige aktiviteter.

Myndighetene i New York har gitt uttrykk for frustrasjon over at folk samler seg i offentlige parker.

Hele Norges coronakart