ILLUSTRASJON: Kjell Erik Berg / Dagbladet
ILLUSTRASJON: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer

- Dette er en kunnskap vi ikke vil ha eller se

Den siste undersøkelsen på overgrep begått av lærer mot elev er over fem år gammel. Forskere mener de møter motstand når de søker om midler til denne typen forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den alvorlige overgrepssaken som startet i Oslo tingrett på mandag, er bare én av åtte lærerovergrepssaker behandlet av politi eller påtalemyndighet de siste to åra.

Ingen etater, departementer eller sentrale institusjoner har noen oversikt over omfanget av sexovergrep i norsk skole, har Dagbladet tidligere avdekket.

Og samtidig som nye overgrepssaker rulles opp i rettssystemet, veit ingen om omfanget av seksuelle overgrep begått av lærer mot elev har økt eller minket de siste fem åra. Den siste undersøkelsen der dette spørsmålet er blitt stilt, ble utarbeidet av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) og lagt fram i 2007.

- Lav prioritering - Forskningsmidler til dette området har hatt en lav prioritering, så har vi ikke kunnet gjennomføre gjentatte studier med jevne mellomrom, sier psykolog og spesialist i klinisk psykologi, Svein Mossige, som var med på å utarbeide NOVA-undersøkelsen.

- TABUBELAGT: Renate Lyse Halseth, daglig leder for Blålys tror det er liten interesse for denne typen forskning, fordi overgrep begått av lærer er tabubelagt. - Mekanismer i samfunnet tar ikke tak i denne typen problematikk, fordi det er så tabubelagt, sier hun.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
- TABUBELAGT: Renate Lyse Halseth, daglig leder for Blålys tror det er liten interesse for denne typen forskning, fordi overgrep begått av lærer er tabubelagt. - Mekanismer i samfunnet tar ikke tak i denne typen problematikk, fordi det er så tabubelagt, sier hun. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Mossige sier han ikke kjenner andre norske studier med konkrete spørsmål om lærere som overgripere.

Elevene som svarte på undersøkelsen gikk på videregående skole, og var i gjennomsnittt 18 år gamle. Av dem svarte 2,8 prosent av jentene og 1,5 prosent av guttene at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep begått av en lærer eller en trener.

Ingen forskning En svakhet ved NOVA-undersøkelsen er ifølge Linda Bakke, daglig leder for Fellesskap mot seksuelle overgrep, at elever som har falt ut av skolesystemet ikke er spurt.

- Det er en omfattende undersøkelse om omfang av seksuelle overgrep, og dette er den som det i hovedsak henvises til innenfor vårt fagfelt. Men jeg kjenner ikke til at det finnes noen forskning innenfor feltet seksuelle overgrep som ser på tematikken lærer som overgriper spesifikt, sier Bakke.

TROVERDIG? Jarle Holseter i nettverket utsattmann.no stiller spørsmålstegn ved måten den siste underøkelsen ble gjennomført på. 
Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
TROVERDIG? Jarle Holseter i nettverket utsattmann.no stiller spørsmålstegn ved måten den siste underøkelsen ble gjennomført på. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer

Ifølge Renate Lyse Halseth som er daglig leder for Blålys - landsforeningen for seksuelt misbrukte og deres pårørende, er det liten interesse for denne typen forskning, fordi overgrep begått av lærer er svært tabubelagt.

- Jeg tror det handler om at dette er en kunnskap vi ikke vil ha eller se. Vi liker helst tro det beste om folk, at ungene er trygge på skolen og at lærere er gode omsorgspersoner for dem. Mekanismer i samfunnet tar ikke tak i denne typen problematikk, fordi det er så tabubelagt, sier Halseth til Dagbladet.

- Ingen signaler Jarle Holseter møtte i sommer statssekretæren i Barne- og likestillingsdepartementet med forslag til en ny NOVA-undersøkelse. Da representerte han Blålys. Nå jobber han for nettverket utsattmann.no.

- Det kom ingen signaler om noen ny undersøkelse til for at det var det den politiske ledelsen i samme departementet varslet skulle skje fem år etter den første undersøkelsen, sier Holseter til Dagbladet.

- LAV PRIORITERING: Psykolog og spesialist i klinisk psykologi, Svein Mossige, var med på å utarbeide NOVA-undersøkelsen i 2008. Mossige mener midler til forskning på lærerovergrep ikke prioriteres.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
- LAV PRIORITERING: Psykolog og spesialist i klinisk psykologi, Svein Mossige, var med på å utarbeide NOVA-undersøkelsen i 2008. Mossige mener midler til forskning på lærerovergrep ikke prioriteres. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Han er kritisk til måten den første og eneste undersøkelsen ble til på i 2007.

- Hvor mange svarer sannferdig når de må svare på et skjema i fullpakket klasserom, spør Holseter.

INGEN FORSKNING: Linda Bakke, daglig leder for Fellesskap mot seksuelle overgrep kjenner ikke til at det finnes noen forskning innenfor feltet seksuelle overgrep som ser på tematikken lærer som overgriper spesifikt. Foto: Privat
INGEN FORSKNING: Linda Bakke, daglig leder for Fellesskap mot seksuelle overgrep kjenner ikke til at det finnes noen forskning innenfor feltet seksuelle overgrep som ser på tematikken lærer som overgriper spesifikt. Foto: Privat Vis mer