Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bellona om Ap's vedtak:

- Dette er en liten revolusjon

Her skal Norge fortelle hele verden at det finnes en grense for oljepolitikken, sier Bellona-leder om Ap's konsekvensutrednings-nei.

LOFOTEN: Lofoten er symbolet på et rent, friskt og produktivt økosystem i fantastisk vakre omgivelser, ifølge Belllonasjefen. - Her skal Norge fortelle hele verden at det finnes en grense for oljepolitikken, sier han. Bildet viser utsikt fra fjellet Reinebringen ved Reine i Lofoten. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet
LOFOTEN: Lofoten er symbolet på et rent, friskt og produktivt økosystem i fantastisk vakre omgivelser, ifølge Belllonasjefen. - Her skal Norge fortelle hele verden at det finnes en grense for oljepolitikken, sier han. Bildet viser utsikt fra fjellet Reinebringen ved Reine i Lofoten. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det har vært jobbet intenst i redaksjonskomiteen fra landsmøtets start for å finne en oljeløsning, kom Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre selv ut med nyheten i dag:

Oljekompromisset fra 2017 ryker, og Arbeiderpartiet sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja.

Daglig leder i Bellona, Frederic Hauge, skriver i en pressemelding at Bellona opplever dette som en seier - og at den smaker godt.

Å beskytte sårbare og produktive havområder for oljevirksomhet har vært Bellonas kampsak i 30 år, skriver Hauge.

- Etter at Bellona har kjempet i 30 år mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja, har Ap-landsmøtet fattet sitt vedtak mot konsekvensutredning. Det er en liten revolusjon, hvor vi gleder oss over gjennomslaget til AUF og fylkeslagene, fortsetter han.

- EN SEIER: At Arbeiderpartiet sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja er en seier som smaker godt, sier Daglig leder i Bellona, Frederic Hauge.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- EN SEIER: At Arbeiderpartiet sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja er en seier som smaker godt, sier Daglig leder i Bellona, Frederic Hauge.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Grønnere framtid

Hauge mener vedtaket er en anerkjennelse til havforskere i alle disipliner, «som har advart mot oljeaktivitet i områder som er så viktig for økosystemet og for norsk fiskeri».

- Dagens vedtak bidrar også til å flytte tyngdepunktet i norsk politikk. Nå er det klargjort at det ikke er flertall i Stortinget for å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet. Dette er også en viktig avklaring for hele regionen, som har levert arbeidsplasser, mat og skatteinntekter til den norske stat i uminnelige tider.

- Nå kan turistbransjen, fiskerne og alle som jobber i fornybare næringer gå en grønnere fremtid i møte, sier Hauge.

LAGSEIER: Leder i AUF Ina Libak kaller det en lagseier at Ap nå sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- En grense

Hauge beskriver Lofoten som symbolet på et rent, friskt og produktivt økosystem i fantastisk vakre omgivelser.

- Her skal Norge fortelle hele verden at det finnes en grense for oljepolitikken. Vi har funnet mer olje i verden enn vi kan brenne, skriver han og fortsetter:

- De første områdene som skal skånes er de produktive og de sårbare. Lofoten har alt, og trenger ingen oljevirksomhet for å se en lys tid i møte.

- Burde gått for varig vern

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sier til Dagbladet at det er bra at miljøinteressene vant frem i denne omgang.

- Men Ap ga fra seg en historisk mulighet til å gå inn for varig vern mot oljeboring i havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja. De burde tatt skrittet helt ut og vernet disse sårbare områdene permanent, sier Elvestuen.

- Disse områdene er helt unike, verdens siste store torskestamme gyter der, og verdens største kaldtvannskorallrev ligger utenfor Røst i Lofoten. I fjor vedtok regjeringen en ny nasjonalpark i Lofotodden helt ytterst i Lofoten, fortsetter han.

LANDSMØTET: Ap-leder Jonas Gahr Støre argumenterte i det lengste for at kompromisset far 2017 skulle beholdes, men innså at landsmøtet ville noe annet. I formiddag presenterte Støre selv forslaget fra redaksjonskomiteen landsmøtet kommer til å vedta. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Melder seg ut

I Arbeiderpartiet er ikke alle like fornøyd med avgjørelsen.

Lørdag kveld har Dagbladet fått bekreftet at to tillitsvalgte i Fellesforbundet melder se ut av Ap, mens en tredje vurderer det samme. En fjerde tillitsvalgt trakk seg allerede før helga.

Samtidig bekrefter klubbleder i Industri Energi Odfjell Avdeling 171, Harald Hereid, overfor Dagbladet at også han velger å trekke seg.

- Vedtakene har ingen praktisk betydning, men det er signalet som sendes ut, som gjør det helt umulig for meg å stå i, sier Heraid til Dagbladet.

Hereid er leder for 940 medlemmer, og sier at flere føler at Ap og Venstresiden har blitt mindre relevant for dem.

- Jeg er litt overrasket. Ap skal favne over industriarbeidere, men sender med dette et signal som setter næringen vår i fare, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!