PENGENES HERRE: Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen har regi på medlemsmassen i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl
PENGENES HERRE: Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen har regi på medlemsmassen i SOS Rasisme. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Dette er en medlemsmagnet

Denne mannen hevder å ha 9500 medlemmer av SOS Rasisme i Haugesund - i en by hvor det bor litt over 30 000 innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (56) i SOS Rasisme møter denne uka i retten for å forklare de oppsiktvekkende høye medlemstallene i SOS Rasisme.

SOS Rasisme hevder å ha rundt 40 000 medlemmer. Det tror ikke Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) er tilfelle.

I tillegg til å styre medlemsøkonomien på landsplan er Kjell Gunnar Larsen også leder av lokallaget i hjembyen Haugesund.

Ifølge SOS Rasismes egne tall hadde dette lokallaget 9505 medlemmer i 2009. Det tilsvarer nesten hver tredje innbygger i Larsens hjemkommune. Det tilsvarer også hvert fjerde medlem av SOS Rasisme i Norge.

Medlemstallet har sikret lokallaget mye makt og penger internt i SOS Rasisme. Lokallaget har i flere år hatt millioner av kroner på bok.

En av mange gåter Hvordan det er mulig, og om det er mulig innenfor reglene, er blant gåtene retten forsøker å få svar på denne uka. LNU tildelte SOS Rasisme 9,7 millioner kroner i støtte i 2007 og 2008. Det angrer de på nå, etter å ha avdekket hva de hevder er omfattende medlemsjuks og misbruk av pengestøtte.

KONTORET FOR 9500 MEDLEMMER?. SOS Rasisme hevder at dette kontoret skal støtte 9500 medlemmer i lokallaget Haugesund. Her er forsvarerne Arne Heiestad (t.h) og advokat fullmektig Peter Skarbøvig, sammen med Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl
KONTORET FOR 9500 MEDLEMMER?. SOS Rasisme hevder at dette kontoret skal støtte 9500 medlemmer i lokallaget Haugesund. Her er forsvarerne Arne Heiestad (t.h) og advokat fullmektig Peter Skarbøvig, sammen med Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

SOS Rasisme hevder at 15 lokallag i Haugesund-området hadde hele 7113 medlemmer under 26 år i 2007 og 2008. Ifølge SSB er det nesten like mange i samme aldersgruppe som faktisk er bosatt i distriktet, spedbarn og barnehagebarn inkludert.

Likevel: Aktiviteten er ifølge Larsen ikke særlig høy.

- Det varierer, men på årsmøtene er det vel 20-30 stykker som møter, sa Larsen i retten i går.

Superververe Dokumenter lagt fram i retten viser at fire menn i SOS Rasisme skal ha utført noe som må ha vært tidenes verve-bragd.

Ifølge bilag fra Larsens økonomituvalg som ble lagt fram i retten, skal angivelig mennene «Mohammad», «Kehal», «Eric» og «Eyasu» alene ha vervet hele 7417 personer i Haugesund-området i løpet av seks høstmåneder i 2008.

Det vil si at de vervet 41 nye medlemmer, hver eneste dag, i et halvt år.

- Kan du huske disse noen av disse fire personene, spurte LNUs advokat Steffen Brandstad i retten.

- Nei, jeg ser ikke ansiktene for meg, svarte Larsen, bare tre år etter at mennene, med en fantastisk innsats over seks måneder, skal ha sikret hans lokallag enorme medlemstall og en svært god økonomi.

Hjemme bra, borte best Larsen ville i går forklare retten hvordan det kunne ha seg at så mange var medlemmer av nettopp hans lokallag. Ifølge Larsen skyldes det at SOS Rasisme i liten grad plasserer nye medlemmer i lokallag der de faktisk bor.

- Hvilket lokallag folk blir plassert, gjør vi ut i fra hva vi mener er fornuftig, sa Larsen.

I 2008 hadde Haugesund lokallag 5700 medlemmer. Av disse hadde bare 388 personer adresse i Haugesund by.

- Hva er din kommentar til det, spurte Brandstad.

- Jeg hører du sier det. Det har jeg ikke noen kommentar til, svarte Larsen i retten.

Larsen hevder alle medlemmer får innkalling til møter der de bor, uansett hvilket lag de er registrert i.

- SOS Rasisme fører støtteforvalterne bak lyset, og det har de gjort over tid. De har jukset seg til pengene, sier fungerende generalsekretær Martin Østerdal i LNU.