- Dette er en merkelig framgangsmåte

Professor i offentlig rett Eivind Smith mener det er anmeldelsens karakter som må avgjøre om den skal etterforskes, ikke spørsmål om habilitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom lederen av et organ er inhabil, er det ikke dermed sagt at organet ikke kan behandle saken. Dette høres rart ut, sier Smith. Han viser til ordningen med settestatsråd dersom en statsråd er inhabil når vedkommende skal ta en avgjørelse i en sak.

Smith mener at det må være innholdet i anmeldelsen som styrer om saken skal forfølges.

- Hvis vi legger til grunn at dette er en sak for Økokrim, må det være sakens karakter som avgjør om den skal etterforskes eller ikke. Inhabilitet er ikke noen grunn i seg selv til ikke å etterforske den, sier Eivind Smith til Dagbladet.

Han understreker at det kan være en bedre praktisk løsning at Oslo-politiet etterforsker saken dersom Økokrim-sjefen er inhabil. Men i så fall bør Økokrim selv sende den over til en annen instans eller oppgi hvor anmelder bør sende saken, mener Smith.

- Hvis du bare sender anmeldelsen i retur, er det en risiko for at saken ikke blir behandlet i det hele tatt.

- Skjermer Einar Høgetveit sine venner gjennom sin opptreden i denne saken?

- Det har ikke jeg noen grunn til å tro. Men når han har gjort det på denne måten, i stedet for en av de to andre løsningene, er det en fare for at det kan bli oppfattet slik.