- Dette er en milepæl langs Libyas lange vei mot demokrati

Valglokalene har åpnet i Libyas valg til nasjonalforsamling.

STEMMER: Her stemmer en libysk kvinne i Tripoli i dag. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA/NTBSCANPIX
STEMMER: Her stemmer en libysk kvinne i Tripoli i dag. Foto: AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 2,7 millioner libyere er registrert som stemmeberettigede i valget, hvor 120 mandater i nasjonalforsamlingen skal fordeles ved direktevalg og 80 ved valg på partilister.

Det finnes rundt 2500 kandidater i direktevalgene, mens partilistene alt i alt inneholder 1202 navn, ifølge tall fra valgkommisjonen.

Boikott I byen Benghazi øst i Libya har flere sagt at de vil boikotte valget og holde demonstrasjoner i protest mot det de mener er en urettferdig fordeling av seter i nasjonalforsamlingen. Det var i Benghazi opprøret i Libya startet i fjor.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har på sin side kalt valget «en milepæl langs Libyas lange vei mot demokrati».

Blant de mest kjente partiene i valget er De nasjonale styrkenes allianse, en koalisjon ledet av Mahmoud Jibril, en av lederne i Libyas overgangsråd. Denne koalisjonen regnes som forholdsvis liberal, men er tilhenger av moderat islam.

Muslimske brorskap Også Det muslimske brorskap har fått fotfeste i valget gjennom Partiet for rettferdighet og gjenoppbygging. Dette partiet er ledet av Mohammed Sawan, som var politisk fange under Muammar Gaddafi.

Det er mer enn 6600 valglokaler spredt rundt i landet. Libyerne har fått fri lørdag og søndag for å kunne avgi stemme.

(NTB)


MILEPÆL: FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller valget en milepæl. Foto: AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron/NTBScanpix
MILEPÆL: FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller valget en milepæl. Foto: AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron/NTBScanpix Vis mer