- Dette er en miljøbombe

Populær øl-tappekran sluker like mye strøm som fem kjøleskap, ifølge dansk test.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Øl-tappekranen DraughtMaster fra OBH Nordica er en miljøbombe, ifølge en dansk undersøkelse.

Men først litt reklame: Tappeanlegget nådde norske forbrukere i mai i fjor.

– Så langt har vi solgt cirka 20.000 apparater i Norge. Noen kunder har fortalt oss at de har kjøpt over 60 øl-fat til anlegget, sier daglig leder Arne Finsnes i OBH Nordica Norway AS til Dagbladet.no.

I nabolandene Sverige og Danmark er maskinen solgt i henholdsvis 50.000 og 35.000 eksemplarer, opplyser Finsnes.

- Typisk vorspiel- og partymaskin

Produktet beskrives som et kombinert kjøle- og tappenanlegg som inneholder et 5-liters ølfat. Apparatet selges hos de fleste elektroforretninger i Norge.

Fatet, som utvikles av øl-produsenten Carlsberg, kan kjøpes i butikker hvor øl selges. Effekten til maskinen er på 80 watt, noe som vil det samme som en sterk glødelampe, ifølge produsenten.

– Det er meningen at produktet skal være et alternativ til 3-liters vinkartonger. Vi ser at de er populære og ønsket en lignende løsning for øl. Målgruppen er personer mellom 20 og 45 år, men vi har sett at det har blitt en typisk vorspiel- og partymaskin blant den yngre delen av befolkningen også. Vi kaller produktet en suksess, sier Finsnes.

- MILJØBOMBE: Danske Elsparefonden mener denne øl-tappekrana fra OBH Nordica sluker like mye strøm som fem kjøleskap i løpet av ett år. Så langt befinner maskinen seg i 20.000 husstander i Norge. FOTO: OBH Nordica
- MILJØBOMBE: Danske Elsparefonden mener denne øl-tappekrana fra OBH Nordica sluker like mye strøm som fem kjøleskap i løpet av ett år. Så langt befinner maskinen seg i 20.000 husstander i Norge. FOTO: OBH Nordica Vis mer

Nå håper produsenten på en ny oppsving i salget av apparatet.

Finsnes opplyser at produktet også fra denne måneden er tilgjengelig for Ringnes og Dahls-elskere som har utviklet egne øl-fat til maskinen.

Advarer mot produktet

Men det følger med en bakrus til produktet.

Danske Elsparefonden, et uavhengig fond under Tranport- og Energiministeriet som jobber for å fremme strømbesparelse og mer effektivt strømforbruk, testet produktet i desember i fjor.

Og testen førte til en berusende strøm-debatt i danske medier. I testens konklusjon heter det:

«Testene av DraughtMaster viser at øl-maskinen har et høyt strømforbruk. De tre gjennomførte testene viser at DraughtMaster har et gjennomsnittlig forbruk på 1,7 kWh per døgn. Det svarer til et årlig energiforbruk på minimum 621 kWh i året.»

Ifølge testens konklusjon sluker dermed øl-tappekranen like mye strøm som fem alminnelige kjøleskap i energiklassen A+.

Elsparefonden anbefaler kundene til å tenke igjennom strømforbruket før de går til anskaffelse av produktet, da det kan føre til en «unødvendig høy strømregning» og at det belaster miljøet.

- Tar testen på alvor

Daglig leder Arne Finsnes i OBH Nordica får ikke fylleangst når han blir konfrontert med den danske testen.

– Ja, produktet bruker mer strøm enn det er ønskelig. Men denne testen går ut i fra at den står på 365 dager i året. Noe den aldri gjør, sier han, men understreker at de tar testen seriøst.

Ifølge OBH Nordicas spørsmål- og svar-sider på internett om produktet, opplyses det at anlegget behøver bare å stå på mens det er fat i maskinen, noe Finsnes mener bare er i korte perioder om gangen.

– Folk bruker den sammenhengende kanskje gjennom en helg om gangen. Et fat eller to. Dette er et større problem i Danmark, hvor strømprisen er mye høyere og fokuset mye større. Jeg tror ikke den vanlige nordmann vil få et kjempeproblem ved å bruke denne maskinen en gang i blant, men vi bagatelliserer overhodet ikke dette og anser det som et problem, sier han.

Til sitt forsvar legger han til at OBH Nordica stadig er i tenkeboksen for å kunne utvikle mer strømsparende løsninger for apparatet. I Danmark er det innført en to-trinnsversjon, som også vil komme til Norge.

Ble miljøhyllet

Da øl-maskinen kom til Norge var den så oppsiktsvekkende at den ble kåret til Årets småelektriske produkt i 2006 av Stiftelsen Elektronikkbransjen.

I kåringsuttalelsen av produktet heter det blant annet:

«Plastbeholderen er så miljøvennlig at det ikke kreves pant…».  Videre heter det: «Siden luften presses ut av beholderen etter hvert som den tømmes, skal ølet være like friskt etter tre uker – så lenge kjølingen står på.»

Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen bekrefter kåringen.

– Visste dere om denne testen da dere kåret produktet til Årets småelektriske produkt?

– Svaret på det er nei, svarer Andersen til Dagbladet.no.

– Vi testet aldri produktene. Vi kårer de ut fra en subjektiv vurdering. Vi foretar ikke tekniske vurderinger. Men jeg forstår hva du sier, sier han.

– Dersom dere visste om tappekranas høye strømforbruk, kunne det fått konsekvenser for kåringen?

– Det kan godt hende at det ville fått konsekvenser for kåringen, men det er historie nå. Vi beklager vi at den bruker så mye strøm. Vi ønsker generelt ikke at produkter skal gjøre det, sier Andersen.