Frykter trygdebombe

- Dette er en råtten planke i gulvet som holder velferdsstaten oppe

LO advarer mot stadig flere arbeidsløse.

ADVARER: En stadig større del av nordmenn i arbeidsfør alder er uten jobb. LO advarer derfor mot en potensiell trygdebombe. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ADVARER: En stadig større del av nordmenn i arbeidsfør alder er uten jobb. LO advarer derfor mot en potensiell trygdebombe. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En stadig større del av nordmenn i arbeidsfør alder er uten jobb. LO mener dette er en potensiell trygdebombe.

- Regjeringens manglende evne til å skape nye jobber er en trussel mot velferdssamfunnets evne til å sørge for gode skoler, eldreomsorg og barnehageplasser, sier nestleder i LO Hans Christian Gabrielsen til VG.

Det trengs 180.000 nye jobber for å få yrkesdeltakelsen opp på samme nivå som i 2008, viser en rapport fra samfunnsøkonomene i LO. I 2008 var 70 prosent av befolkningen mellom 15 og 74 år i jobb. Nå er yrkesdeltakelsen nede i 67,3 prosent., og det er nedgang i alle fylker.

Gabrielsen sier bare en liten del av nedgangen fanges opp av ledighetstallene, fordi mange går på trygd, er hjemme, eller i utdanning. Han etterlyser tiltak fra regjeringen i statsbudsjettet, som legges fram torsdag.

- Dette er en råtten planke i gulvet som holder velferdsstaten oppe. Får vi ikke folk i jobb, vil flere måtte lande på trygd. Dermed øker gapet mellom de som er innenfor og de som er utenfor, sier LO-nestlederen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer