«Dette er en ren henrettelse»

BERGEN (Dagladet): - Bildene fra rekonstruksjonen av drapet - der Bjartes drapsmann står med pistolen i hånda og sikter - viser at min sønn ble utsatt for en regelrett henrettelse!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier faren til den drepte politimannen Bjarte Berthelsen (27). Eskild Berthelsen forteller om det brutale drapet og tida etter at sønnen ble skutt ned på åpen gate i Oslo.

- Vi hadde på forhånd fått et inntrykk av hvordan drapet skjedde. Likevel er det tøft å se min sønns drapsmann med pistol i hånda på stedet der drapet skjedde. Bildene fra rekonstruksjonen er utrolig sterke. Det ser så brutalt og fælt ut, sier Eskild Berthelsen til Dagbladet.

Bjarte Berthelsen kommer opprinnelig fra Askøy utenfor Bergen. Faren forteller at familien har deltatt på en minnestund ved åstedet, utestedet Galleriet i Oslo, og på en minnestund i Grønland kirke.

- Meningsløst

Drapssiktede Tore Willy Iversen viste onsdag formiddag politiet hvordan han mener drapet skjedde. Ifølge Iversen sto han vel tre meter unna da han skjøt Berthelsen to ganger i ryggen med en pistol, 45-kaliber.

Familien håper de rå bildene fra rekonstruksjonen kan vekke det norske folk.

- Bildene viser en grotesk handling. De viser hvor meningsløst drapet var. Jeg håper bildene får folk til å åpne øynene. Neste gang kan det være en annen, sier Eskild Berthelsen.

Tore Willy Iversen har i detalj forklart politiet hvordan skuddene falt natt til 2. pinsedag. Han er nå siktet for forsettlig drap og har erkjent at han skjøt ned og drepte den unge politimannen. Iversen nekter imidlertid straffskyld, og hevder at han handlet i nødverge.

Faren til Bjarte Berthelsen er sjokkert over at Iversen bare er siktet for forsettlig drap.

- Dette er en ren henrettelse. Ingen straff er streng nok for mennesker som gjør noe slikt som dette. Noe av det feigeste man kan gjøre er å skyte en person i ryggen. For meg er drapssiktede et svart hull, en ikkeperson. Selv om jeg kommer til å møte ham i retten, har jeg ikke noe behov for å snakke med ham. Han har gjort en ugjerning mot oss som jeg aldri vil tilgi, sier Eskild Berthelsen.

Skulle hjem

Bjarte Berthelsen ble uteksaminert fra Politihøgskolen i 1998 og begynte sin karriere ved Stovner politistasjon. Han jobbet der ved ordenspatruljen før han begynte som etterforsker ved etterforskningsavdelingen. For om lag halvannet år siden begynte han som spaner ved etterretningsavdelingen ved politistasjonen på Grønland i Oslo.

Det har vært tøffe måneder for de som sitter igjen: foreldrene og en søster.

- De som kjente Bjarte, vet at det var en kar man kunne stole på. Det var aldri noe tull med ham. Rett etter drapet - hjemme i leiligheten til Bjarte - fant kameratene billetter hjem. Han skulle komme på ferie hit bare to dager seinere. Bjarte skulle hjem for å slappe av. Det hele er så meningsløst, sier faren.

Bitter far

Eskild Berthelsen er bitter. Han forteller om savnet av sønnen.

- Seinest torsdag var vi på graven hans med blomster. Vi må bare innse at vi aldri får ham tilbake.

Faren fortsetter:

- Drapsmannen bør aldri slippe ut i samfunnet igjen. Hvis disse bildene kan berge andre tilfeldige ofre, er jeg glad for det. Men jeg er bitter. Vi har alle forskjellige måter å takle sorg på. Min måte å takle dette på, var å begynne i jobb igjen bare 14 dager etter drapet.

Berthelsen er fagleder på byggfag ved en videregående skole.

Han er rystet over den økende volden på de mange utesteder i Norge.

- Det skjer stadig noe når folk er ruset. Det burde vært lovpålagt for utesteder å ha metalldetektor. Galleriet hadde en slik, men den ble ikke brukt. Hadde den vært i bruk, ville pistolen til drapssiktede blitt oppdaget. Da ville drapet kanskje ikke skjedd. Det er så meningsløst at det skal skje grove voldsepisoder - og ofte drap - på steder der folk skal slappe av og ha det moro, sier faren.

- Bærer med oss

Tore Willy Iversen løp fra stedet etter å ha avfyrt tre skudd. Dørvakta på Galleriet fulgte etter og varslet politiet. Iversen ble lagt i jern bare et kvarter etter de dødelige skuddene.

- Uansett hva som skjer i retten, er dette noe vi i familien kommer til å bære med oss livet ut, sier Eskild Berthelsen.

BITTER FAR: - Ingen straff er streng nok for mennesker som gjør noe slikt som dette, sier Eskild Berthelsen. Sønnen, Bjarte Berthelsen, ble skutt ned og drept utenfor utestedet Galleriet i Oslo natt til 2. pinsedag.
DREPT: Slik drepte Tore Willy Iversen Bjarte Berthelsen. Bildet er fra rekonstruksjonen 4. september.