- Dette er en seier over Kina

1200 mennesker ropte på Liu Xiaobos frihet utenfor Grand Hotel. Fredsprisvinneren selv sitter fengslet i Kina.

GLAD: Lu deltok på demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989. I dag var han i Oslo for å vise sin støtte til fredsprisvinner Liu Xiaobo.
GLAD: Lu deltok på demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989. I dag var han i Oslo for å vise sin støtte til fredsprisvinner Liu Xiaobo.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tradisjonsrike fakkeltoget for å hylle vinneren av Nobels fredspris ble i år helt spesielt. Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina for å ha forfattet Charter 08, så i stedet for at fakkeltoget hyllet fredsprisvinneren utenfor Grand, ropte man på hans frihet.

- Dette er en seier over Kina, sier fredsaktivist Lu.

Lu bor i Paris, og kom til Oslo i dag for å hylle Xiaobo. Sammen deltok de i demonstrasjonene for demokrati og ytringsfrihet på Den himmelske freds plass i 1989.

- Kina føler seg presset Flere eksilkinesere deltok på dagens fakkeltog. Jenny Ngai (23) studerer til daglig i Geneve, men også hun var kommet til Oslo for å vise sin støtte. I fakkeltoget ble hun kjent med Fa (24) som studerer i Oslo.

- Dette øker oppmerksomheten rundt menneskerettigheter i Kina, de føler seg presset - det kan man se på reaksjonene etter at fredsprisen til Liu Xiaobo ble kjent, sier Ngai.

- Jeg er veldig trist når jeg tenker på hvordan Liu Xiaobo har det i fengsel og husarresten av kona hans og etter at prisen ble kjent. Men dette kan på sikt føre til en positiv utvikling, selv om det kanskje er blitt enda verre nå.

- Et symbol på frihet Venninna Fa håper at Xiaobo kan bli løslatt når oppmerksomheten rundt fredsprisen har blitt mindre.

SYMBOLSK: Et bilde av fredsprisvinner Liu Xiaobo var projisert på fasaden til Grand Hotel. Foto Hans A Vedlog
SYMBOLSK: Et bilde av fredsprisvinner Liu Xiaobo var projisert på fasaden til Grand Hotel. Foto Hans A Vedlog Vis mer

- Han har vært et symbol på kampen for demokrati og ytringsfrihet siden 1989. I motsetning til andre dissidenter har han valgt å bli i Kina og kjempe videre, selv om han kunne reist til utlandet, sier Fa.

- Det er spesielt rørende at så mange nordmenn er her for å vise sin støtte.

Minnes massakren i 1989 Kjæresteparet Timothy Chan og Mendy Kam deltok sammen i fakkeltoget i kveld. Timothy jobber ved Universitetet i Oslo, mens Mendy bor i Storbritannia og er på besøk i Oslo.

- Dette er en veldig stor dag. Vi er veldig takknemlige for at prisen i år går til Liu Xiaobo som arbeider for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Kina, sier Timothy.

Timothy husker godt demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989. Han var den gang 16 år og bodde i Hong Kong.

- Jeg husker det som det var i går. 500 000 studenter demonstrerte for forandring i Kina, men ble brutalt massakrert. Det har fulgt meg siden.

- TRIST: Jenny Ngai og Fa er triste når de tenker på Liu Xiaobo. De håper fredsprisen kan bidra til bedre menneskerettigheter i Kina.
- TRIST: Jenny Ngai og Fa er triste når de tenker på Liu Xiaobo. De håper fredsprisen kan bidra til bedre menneskerettigheter i Kina. Vis mer

Hvert år 4. juni, datoen for massakren mot studentene, er det store demonstrasjoner i Hong Kong for å ikke glemme det som skjedde.

- De ekte heltene var de som ble drept i 1989. Dette fakkeltoget er også for å minnes dem som ofret livet i demonstrasjonene i 1989.

Foto Hans A Vedlog
Foto Hans A Vedlog Vis mer