Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er en stor dag for Europa

- Fred er innen rekkevidde. Jugoslavia aksepterer det internasjonale fredsforslaget uten vilkår, sier Tysklands statsminister Gerhard Schröder i kveld. Krigen kan være over om få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finske Martti Ahtisaari - EUs Balkan-utsending - kom til Köln ved 18-tida i kveld for å orientere EU-lederne om avtalen som Jugoslavia har akseptert.

- Dette er en stor dag for Europa, sa Schröder.

Ahtisaari sier i kveld at «det dreier seg heller om dager enn uker» før avtalen med president Slobodan Milosevic settes ut i livet.

Bombestans om få dager

- Dersom det, i teorien, var en avtale fredag, kunne man forvente en bombestans i løpet av dager. Men om det er en, to eller tre dager, vet jeg ikke, sa den finske presidenten.

- Vi må være sikre på at det vi har blitt enige om faktisk skjer, sa han, og refererte blant annet til avtalen om at alle de jugoslaviske styrkene skal trekkes tilbake fra Kosovo.

Russland sammen med Vesten

Nøkkelen til å få Milosevic' ja til fredsavtalen, var alliansen med Russland gjennom Viktor Tsjernomyrdin. Ifølge Ahtisaari viste det at Vesten og Russland sto samlet bak fredsplanen.

Ahtisaarin sa også at han hadde gitt lederskapet i Beograd beskjed om at fredstilbudet han la fram var det beste Vesten hadde å tilby.

USA bekrefter

I kveld bekreftet også Det hvite hus at Beograd har akseptert fredsavtalen for Kosovo. Men det meldes også at bombingen fortsetter til man ser at Serbia følger opp avtalen.

Stemningen er avventende i NATO. Før alle detaljer om hva Milosevic har sagt ja til ligger på bordet, vil ingen slippe jubelen løs.