- Dette er en stor mafia. De er ikke spesielt høflige

Tyske Georg Versch fikk neshornmafiaen på døra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POLOKWANE / SØR-AFRIKA / SABIE / MOSAMBIK / OSLO (Dagbladet): Horn fra neshorn er mer verdt en gull. De siste årene har det pågått en epidemi av horntyverier og ran fra museer, auksjonshus, utstilliger og privatpersoner over hele Europa.

Ifølge Økokrim er de britiske steinleggerfamiliene som driver stort i Norge, aktive og styrtrike bakmenn i denne blodige handelen. Når det blir kjent at noen har et lovlig anskaffet neshorn-horn, tar det ofte ikke lang tid før noen er på døra for å «kjøpe» det, får Dagbladet opplyst.

- Så ut som boksere En av dem som har fått besøk er den tyske jegeren og jaktorganisatoren Georg Versch.

- EN MAFIA: Den tyske jegeren og jaktorganisatoren Georg Versch har fått truende besøk av folk på jakt etter neshorn-horn. Ifølge Økokrim er de irske steinleggerfamiliene som turnerer Norge hvert år tungt inne i tyveriene som nå herjer Europa. Foto: Privat
- EN MAFIA: Den tyske jegeren og jaktorganisatoren Georg Versch har fått truende besøk av folk på jakt etter neshorn-horn. Ifølge Økokrim er de irske steinleggerfamiliene som turnerer Norge hvert år tungt inne i tyveriene som nå herjer Europa. Foto: Privat Vis mer

- Dette startet for tre år siden. Disse gruppene kom på jaktmesser for å prate om [lovlig] neshornjakt i Afrika. De begynte å spørre meg ut. «Har du jaktet neshorn?», «har du horn hjemme?», «kan du sende oss bilder på hvordan utstopppingen foregår?», også videre. Først trodde jeg det var potensielle jaktklienter, sier Versch til Dagbladet.

- I starten virket de som to hyggelige «gentlemen», og jeg følte meg ikke truet, sier Versch.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Nico Ligthelm har drevet med utstopping av dyr siden 1978 i den sørafrikanske byen Polokwane. Neshornet i bakgrunnen har ekte skinn, men falskt horn. Ligthelm, som selv har blitt utsatt av et brutalt innbrudd fra tyver på jakt etter neshorn-horn, sier kartellene raskt får vite hvem som har horn. Da slår de til med våpen. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Nico Ligthelm har drevet med utstopping av dyr siden 1978 i den sørafrikanske byen Polokwane. Neshornet i bakgrunnen har ekte skinn, men falskt horn. Ligthelm, som selv har blitt utsatt av et brutalt innbrudd fra tyver på jakt etter neshorn-horn, sier kartellene raskt får vite hvem som har horn. Da slår de til med våpen. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

Dette endret seg brått.

- De kom til huset huset mitt og ringte på. Jeg gikk ned til døra og der sto det fire fyrer foran meg. De så ikke hyggelige ut. De så ut som boksere, sier Versch, og forteller at han måtte true med politi før de dro.

- Dette er en stor mafia, og de er ikke spesielt høflige. De går gjennom folk for å få hornene, legger han til.

Bakmenn betaler for tips I fjor ble 668 neshorn ulovlig drept i Sør-Afrika, hittil i år er tallet nærmere 400. I snitt skytes over to dyr daglig i landet. Markedet drives av etterspørselen av tradisjonell «medisin» i Asia, hvor det påstås å kurere alt fra feber og kreft til potensproblemer og djevelbesettelse. Kilosprisen kan nå 350 000 for et produkt som beviselig ikke har noen medisinsk effekt. Hornene er laget av samme stoff som fingernegler.

Det pågår begrenset lovlig troféjakt etter neshorn i Afrika, men salg og omsetning av hornet er likevel strengt forbudt i henhold til den internasjonale CITES-konvensjonen (Convention on International Trade of Endangered Species) som regulerer handel med dyr, dyredeler og planter.

NORDMENN HAR ANSVAR: Rory Guthrie, sjef for viltvokterne i Sabie Game Reserve i Mosambik, sier at norske forbrukere som kjøper tjenester av steinleggerne er medansvalige i at både neshorn og mennesker dør i Sør-Afrika. - Mange er nok ikke klar over hvor pengene deres går, sier han til Dagbladet. 

Foto: Geir Barstein / Dagbladet
NORDMENN HAR ANSVAR: Rory Guthrie, sjef for viltvokterne i Sabie Game Reserve i Mosambik, sier at norske forbrukere som kjøper tjenester av steinleggerne er medansvalige i at både neshorn og mennesker dør i Sør-Afrika. - Mange er nok ikke klar over hvor pengene deres går, sier han til Dagbladet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

I den sørafrikanske byen Polokwane, helt nordøst i landet, har Nico Ligthelm drevet med utstopping av dyr siden 1978. Han sier at de organiserte bandene driver aktiv etterettning og vet når et dyr skal felles. Da starter en katt og mus-lek mellom forbryterne og de som har hornet.

- Alle som skyter neshorn lovlig må ha en tillatelse. Vi vet at kartellene har kilder som er plassert slik at de kan gi informasjon om at «det skal skytes et neshorn i morgen». Da vet de også når vi har et neshorn inne. De kan når som helst komme her på dagtid, angripe de ansatte med våpen og stjele neshorn hvis vi har, sier Ligthelm.

REISER RUNDT I NORGE: Økokrim sier at mange av de irske steinleggerfamiliene er involvert i handel og krypskytting av neshorn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REISER RUNDT I NORGE: Økokrim sier at mange av de irske steinleggerfamiliene er involvert i handel og krypskytting av neshorn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Bakmenn betaler 10 000 rand (omkring 7000 kroner) i tipshonorar for informasjon om hvilken utstopper som har et neshorn, sier han til Dagbladet på utstopperlokalet i Polokwane.

Hakket seg gjennom taket Blant utstoppede løver, elefanter, sjiraffer og leoparder står også et neshorn - ett av en håndfull som han forventer å få inn i år. Skinnet er ekte, men hornet er falskt.

- Noe annet ville ikke vært trygt, sier Ligthelm som snakker av erfaring.

PÅGREPET:  En mistenkt neshornkrypskytter er pågrepet ved det mosambikanske viltreservatet til nordmannen Øyvind Christensen. Ifølge viltvokterne er mannen kjent for krypskyttingsvirksomhet, men må slippes fri på grunn av bevismangel. 
Foto: Geir Barstein / Dagbladet
PÅGREPET: En mistenkt neshornkrypskytter er pågrepet ved det mosambikanske viltreservatet til nordmannen Øyvind Christensen. Ifølge viltvokterne er mannen kjent for krypskyttingsvirksomhet, men må slippes fri på grunn av bevismangel. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

I 2012 opplevde han et brutalt innbruddsforsøk fra folk på jakt etter neshorn. Det var juni da de brøt opp flere hull i taket og fant safen inne ved kontoret. Det er fortsatt tydelige merker i gulvet der tyvene prøvde å bryte seg inn.

- Tyvene skar seg gjennom taket, sier han til Dagbladet og viser fram merker på vegger og gulv der tyvene knakk seg gjennom tak og himling.

- Når vi nå får inn et neshorn har vi det maks en halv time. Vi DNA-tester det, setter på en mikrochip og sender det med sikkerhetsvaktene våre til et hemmelig sted, forteller han.

Selges til Kina Dagbladet har de siste ukene satt fokuset på de omreisende «asfaltbandene» som kommer til Norge hver vår og sommer. I tillegg til menneskehandel, slaveriliknende forhold og økonomisk kriminalitet, knyttes de til den globale handelen i neshorn-horn, sier Økokrim.

- Familiene er sterkt involvert i ulovlig handel og krypskyting av neshorn. I en rekke saker har familiene oppsøkt museer, antikvitetshandlere, dyrehager og private samlere for å kjøpe eller stjele neshorn. Hornene selges til kontakter i Kina, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland til Dagbladet.

JAKTES: Hornet fra neshorn har ingen medisinsk effekt, men omsettes som et vidundermiddel i Asia. Den enorme etterspørselen - drevet av overtro, tradisjon og uvitenhet - er i ferd med å drive neshorn mot stupet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
JAKTES: Hornet fra neshorn har ingen medisinsk effekt, men omsettes som et vidundermiddel i Asia. Den enorme etterspørselen - drevet av overtro, tradisjon og uvitenhet - er i ferd med å drive neshorn mot stupet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

Den blodige industrien har også en tragisk menneskelig bakside. Siden 2011 har over 70 krypskyttere - ofte fattige landsbybeboere som rekrutteres av bakmenn - blitt skutt og drept i Sør-Afrika, ifølge statistikk fra stoprhinopoaching.com.

Mange av krypskytterene kommer fra nabolandet Mosambik og sniker seg over grensa til Sør-Afrika via Sabie Game Reserve, hvor den trønderske investoren og troféjegeren Øyvind Christensen er involvert på eiendomssiden.

- Nordmenn sender unge i døden Rory Guthrie, sjefen for viltvokterne i Christensens mosambikanske park, mener at nordmenn må tenke på hvor pengene går når de kjøper illegale tjenester fra de irske steinleggerne.

- Dette er en stor mafia. De er ikke spesielt høflige

Konsekvensene er ekte og livsfarlige, både for mennesker og dyr. 

- Det er veldig viktig. Mange er ikke klar over hvor pengene deres går. Forbrukerne bidrar til å forårsake at en hel art dør ut — og de bidrar til å sende unge menn i døden, sier Guthrie til Dagbladet.