- Dette er en stygg sak

Politiet la nyoperert mann i bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ligger an til politivoldsanmeldelse etter at høyesterettsadvokat Tor Erling Staff nå har fattet interesse for en omstridt pågripelse i Sandefjord; politiet i Vestfolds-byen feiltolket en vennskapelig omfavnelse som slåsskamp og la «angriperen» - som nylig var skulderoperert - i bakken, på tross av protester fra «voldsofferet».

Skjult kamera
I videoen som 22-åringens venn Bent Sondre Nielsen (24) filmet med skjult mobilkamera, høres fryktelige skrik fra den pågrepne, samt innstendige oppfordringer om å la være å ta hendene hans bak på ryggen, fra både ham kameratene.

På tross av oppfordringene fortsetter politimannen å vri mannens armer bak på ryggen, samtidig som han ligger på den vonde skuldra, som han nylig hadde operert for en langvarig skade.

Mannens fysioterapeut kunne etterpå påvise at skuldra var blitt verre etter episoden.

Seinere ble 22-åringen ilagt 8000 kroner i bot for «overfallet», et krav som seinere ble frafalt da «angriper» og «offer» kunne bevise at de er venner og ikke tilfeldige kamphaner.

Epsisoden fant sted i sommer, og de to vennene slo fra seg tanken på anmeldelse. I kjølvannet av vektersaken i Oslo går de imidlertid ut med sin historie nå.

- Vi ble provosert av at politiet angrep vekterne så sterkt når de selv har samme praksis, sier Bent Sondre Nielsen til Dagbladet.no.

Tor Erling Staff bekrefter at han vil gå saken nøye etter i sømmene.

- Jeg har sendt en anmodning til Vestfolds-politiet om å få saksdokumentene, for å avklare om det er grunnlag for å reise sak om politivold, sier Staff til Dagbladet.no, og legger til:

- Slik det kommer fram i media, er dette en stygg sak, sier høyesterettsadvokaten.

Møtte gammel bekjent
Den omtalte hendelsen skjedde natt til lørdag 2. juni i år. 22-åringen, som ønsker å være anonym, og vennen Bent Sondre Nielsen var på vei hjem etter en tur på byen da de møtte på en gammel bekjent de ikke hadde sett på lenge.

- Vi omfavnet hverandre i gjensynsgleden. Akkurat da kom en politibil forbi, og da de så oss, bråstoppet de og kom ut, forteller Nielsen til Dagbladet.no.

Ifølge Nielsen tok den ene politimannen tak i 22-åringens arm - den samme armen som han nylig var blitt operert i.

- Han skvatt av smerte og trakk instinktivt til seg armen, noe politimannen trolig oppfattet som truende. Dermed ble han lagt i bakken, forteller Nielsen, som flere ganger høres på videoen mens han rolig oppfordrer politiet til ikke å belaste kameratens skulder på grunn av operasjonen, samtidig som 22-åringen skriker av smerte.

Oppfordringene ble ikke tatt til følge, og 22-åringen ble kjørt til glattcelle i Tønsberg, der han ble sittende over natta.

Etter helga kunne fysioterapeut Morten Fjeldskår konstatere at skuldra var blitt verre etter politiepisoden.

- Tester jeg foretok, viste at han hadde mye verre smerter, og at skuldra hadde glidd fram. Han var blitt satt tilbake i helbredelsesprosessen etter operasjonen, sier Fjeldskår til Dagbladet.no.

- Tilstanden hans stemmer overens med at han fikk hendene bak på ryggen og ble påsatt håndjern, samt at han ble lagt på «feil» side, sier Fjeldskår, som understreker at 22-åringen raskt ble bedre igjen etterpå.

- Han fikk heldigvis ingen varige men, sier fysioterapeut Morten Fjeldskår.

Saken henlagt

Sandefjords-politiet sto fast på at 22-åringen hadde angrepet Nielsen, og ila ham 8000 kroner i bot. Han nektet imidlertid å vedta boten, og etter nye avhør ble hele saken henlagt.

- Hele saken falt sammen da vi begge troppet opp på politistasjonen, viste mobilvideoen og bekreftet at vi er venner, sier Nielsen til Dagbladet.no.

Ifølge Nielsen fikk de to en unnskyldning fra saksbehandleren etter avhøret.

- Det ble tatt nye avhør etter at 22-åringen nektet å vedta boten. Jeg vurderte det da slik at vi ikke hadde tilstrekkelig med bevis for å å gå til retten med saken, og derfor ble forholdet henlagt på grunn av bevisets stilling, sier politiadvokat Nina Aaskjær i Vestfold politidistrikt til VG.

I politipatruljens rapport om «ordensforstyrrelsen» står det:

- Han ønsket ikke å bli med meg til siden, og da jeg tok tak i den ene hånda hans, dro han til seg hånda. Jeg oppfattet kroppsholdningen hans som truende. Jeg la ham dermed ned i bakken, siterer stasjonssjef Brian Jacobsen ved Sandefjord politistasjon overfor VG.

Politimannen bekrefter at 22-åringen klaget på smerter i skuldra etter en operasjon.

- Han skriver i rapporten at han skulle løsne grepet på ryggen da han ble nødt til å gripe inn i en ny slåsskamp, sier Jacobsen.

Vektersaken

- Hvorfor gikk det så lang tid før dere gikk ut med saken?

- Vi fikk høre at anmeldelser mot politiet ikke vant fram, og slo fra oss tanken. Men da vektersaken kom opp, så vi at man kan sette søkelyset på slike saker gjennom media. Politiet har jo uttalt seg sterkt om vold fra vektere, når de selv begår overtramp, sier Bent Sondre Nielsen.

Tor Erling Staff understreker betydningen av at potensielle politivoldssaker blir anmeldt.

- Selv om antallet fellelser i Spesialenheten er lite, kan man ikke unnlate å anmelde av den grunn. Det er viktig at slike saker blir kjørt i rettssystemet, sier advokaten til Dagbladet.no.

OPPFORDRET POLITIET TIL Å SLIPPE: Bent Sondre Nielsen (24) tryglet politimennene om å slutte å vri 22-åringens arm bak på ryggen. Politimennene trodde Nielsen ble angrepet, og fulgte ikke oppfordringene.
ER PÅ SAKEN: Tor Erling Staff har fattet interesse for saken og bedt om dokumentasjon fra politiet.