- Dette er en tragisk ulykke

BERLIN/OSLO (Dagbladet.no): To tyske og tre danske soldater ble drept da de skulle uskadeliggjøre to udetonerte russiske luftvernraketter i Kabul i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tyske forsvarsdepartementet opplyser at det har skjedd en alvorlig ulykke ved basen deres i Kabul i Afghanistan.

- Ulykken skjedde da personell skulle uskadeliggjøre russiskprodusert bakke- til luftraketter av typen SA-3, opplyser generalinspektøren for Bundeswehr, Harald Kujat på en pressekonferanse.

Rakettene gikk av for tidlig, og de døde var de som ikke rakk å komme seg unna i tide.

De to rakettene ble funnet like i nærheten av den tyske militærbasen i Kabul, og skal være av typen SA-3. Dette er russiskproduserte luftvernraketter.

Ulykken skjedde klokka 17.05 lokal tid (13.35 norsk tid).

I tillegg til de fem drepte er tre svært alvorlig skadd, to er alvorlig skadd og to er lettere skadd. De skadde er brakt til et fransk og et tysk feltsykehus.

Den tyske generalinspektøren hadde ingen opplysninger om skadene var livstruende eller ikke.

- Dette er en tragisk ulykke. Det var erfarne soldater, som er godt utdannet og godt utrustet, sier Kujat.

Den norske forsvarsledelsen ble raskt varslet om ulykken. Det jobber om lag 15 eksplosivryddere i ISAF-kommandoen i Kabul, som de drepte og skadde også tilhørte.

- Vi har fått meldinger om ulykken, og har hørt at det kan være både omkomne og skadde. Ingen nordmenn er imidlertid kommet til skade, sier pressesjef i Forsvarets overkommando, brigader Kjell Granhagen til Dagbladet.no.

Over 1000 tyske soldater er for tida stasjonert i og rundt den afghanske hovedstaden. I tillegg deltar også tyske soldater sammen med norske og amerikanske i offensiven øst i landet.

<B>BÆRER UDETONERTE RAKETTER: De to britiske minerydderne bærer hver sin ueksploderte russisk-lagde rakett ved flyplassen i Kabul. Bildet er fra 27. februar i år.
FARLIG JOBB: Tyske Alfred Rueckerl viser fram granater som ble funnet inne på den tyske basen i Kabul i januar i år. I dag ble fem personer drept da to raketter skulle uskadeliggjøres.