- Dette er en trist dag

Milliardær Stein Erik Hagen fyller på med 432 ølmillioner i utbytte etter Ringnes-salget. I tillegg steg hans Orkla-aksjer med nær 360 millioner. - En trist dag, sier Rimi-Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 kroner per aksje skal tappes ut til eierne i Orkla, i form av et ekstra utbytte etter Ringnes-salget. I tillegg kommer fire kroner pr. aksje i ordinært utbytte.

Stein Erik Hagen sitter med 14,9 millioner Orkla-aksjer gjennom sine to selskaper Canica og Canica Retail. Samlet gir utbyttene ham dermed 432 millioner kroner.

Styrtrike gutter

Investor og styremedlem Christen Sveaas får lusne 1,3 millioner for sine 50800 Orkla-aksjer. Men finansakrobaten kan hente ut 123,5 millioner til gjennom opsjons- og terminkontrakter han delvis eier selv, og gjennom investeringsselskapet Kistefos.

Den største av disse kontraktene, på 3,6 millioner aksjer, har Sveaas med nettopp Hagen - sin gamle allierte i Orkla-sammenheng. Til sammen kontrollerer Sveaas 2,4 prosent av Orkla gjennom disse avtalene og egne aksjer.

Stein Erik Hagen jublet likevel ikke over det store pengeutbytte som et Ringnes-salg vil gi. Storaksjonæren mener Orkla skulle ha satset videre på bryggeriet.

- Det er en trist dag. Både for Ringnes og for Orkla, som nå oppgir den industrielle satsingen på bryggeriet. Orkla burde satset videre på Ringnes, mener Hagen, som er Orklas nest største aksjonær. Han påstår at han ikke vil heve ei eneste krone til personlig utbytte.
- Jeg vil ikke ta ut noe som helst. Så vidt meg bekjent får jeg ikke ei eneste krone, sier Hagen, som understreker flere ganger at salget av Ringnes-aksjene faller ham tungt for brystet.

- Det er en institusjon som nå selges ut, og jeg skulle gjerne sett Orkla være med og utvikle denne videre innen bryggeriindustrien. Det er trist, gjentar Hagen.

Kan stoppe salget

3. mars skal bedriftsforsamlingens si ja eller nei til salgsavtalen med Carlsberg. Konserntillitsvalgt i Orkla, Stein Stugu, mener Hagen kan stoppe salget hvis han virkelig setter de industrielle vurderingene foran finansielle motiver.
- Hagen som storaksjonær har makt til å stoppe salget. Hvis han sier det bør stoppes, tror jeg neppe styret kan gjøre noe annet, sier Stugu. Han lar seg likevel ikke rive helt med Rimi-Hagens uttalelser.

- Jeg sitter vel med følelsen av at han synes det er leit som mange andre, men registrerer at det blir sånn. Han har sine finansielle motiv som så mange andre. Det blir spennende å se om han følger opp i form av mer konkret handling fram mot 3. mars, sier Stugu.

Reddet stumpene

Christen Sveaas var før børskrisa en av Orklas største eiere, gjennom lånefinansierte aksjekjøp. Men da børsen stupte, tvang bankene Sveaas til å selge. Det var da Sveaas proklamerte at han gikk over til pappvin.

Stein Erik Hagen reddet stumpene for turboinvestoren ved å kjøpe ham ut. Men en opsjon på tilbakekjøp av deler av aksjene kan bli gull verd for Sveaas.

Avtalen gir, ifølge Aftenposten, Sveaas rett til å kjøpe aksjene av Hagen til en kurs på 147,70 innen 1. oktober 2004. Hvis Orkla-kursen holder seg på gårsdagens nivå, kan Sveaas tjene 160 millioner på denne handelen - vel å merke hvis han klarer å finansiere kjøpet. I går steg Orkla-aksjen over 14 prosent, og sluttet på 192 kroner.

En annen kompis av de to, Johan H. Andresen jr., får 24 millioner av ekstrautbyttet.

EN TRIST DAG: Stein Erik Hagen mener det er sørmodig at Orkla selger seg ut av Ringnes, selv om han selv tjener fett på aksjesalget. Her er han på vei inn for å høre på sentralbanksjefens tale i Norges Bank i går.