- Dette er en trist dag

Legionella-bakterien stammet fra et renseanlegg ved Borregaard industrier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 13 i dag avslørte smittejegerne hvor legionellabakteriene, som har tatt livet av ti mennesker, stammer fra. 

På en pressekonferanse i Onsøy rådhus i Fredrikstad ble det kjent at det er funnet DNA-match mellom en scrubber hos Borregaard og de syke og døde pasientene.

Borregaard har tre scrubbere, som er anlegg som renser luft ved hjelp av vann. Scrubberne gir store mengder vanndamp og aerosoler ut i lufta.

- Borregaard beklager sterkt det som har skjedd og vil uttrykke vår dype medfølelse overfor de som uforskyldt er rammet av legionellasmitten og deres pårørende. Det er svært tungt at vår virksomhet har hatt forekomst og sannsynlig spredning av legionella som har ført til så alvorlige konsekvenser for mange mennesker, sier administrerende direktør Per A. Sørlie hos Borregaard.

- Vår virksomhet er avhengig av tillit fra våre omgivelser og derfor er dette også en trist dag for alle som arbeider i Borregaard.

Scrubbere har ikke vært omfattet av dagens regelverk som blant annet gjelder for kjøletårn. De har aldri tidligere vært påvist som kilde til smitte av legionella, verken i Norge eller andre deler i verden.

- Det er ny kunnskap for oss at en legionellaepidemi kan ha sitt utgangspunkt i et scrubberanlegg av denne typen. Verken vi, våre utstyrsleverandører, bransjeeksperter eller helsemyndighetene kjenner til at slike anlegg har vært årsak til legionellaspredning. For det aktuelle anlegget har vi hatt faste rengjøringsrutiner som innebærer grundig rengjøring hver tredje til fjerde uke.

- Vi har lagt ned og vil legge ned betydelige ressurser i en bred gjennomgang av hele anlegget også med ekstern, faglig bistand slik at framtidig drift av anlegget skal være trygg.

Sørlie sier at Borregaard vil forsikre seg om at videre drift skjer slik at mennesker ved anlegget kan føle seg trygge.

- Vi holder på med desinfisering av anlegget og vil etablere rutiner for overvåkning og desinfisering av legionella før oppstart av anlegget. Når gjelder framtidig drift skal vi få rutiner for måling av legionellatilværelse og desinfisering. Vi har hatt gode vaskerutiner og skal innføre kontrollsystemer.

Det er ikke funnet match de to andre stedene som kunne være smittekilden, Østfoldhallen og Rolvsøy Metallindustri.

Det ble registrert 55 syke mellom 10 og 25. mai. De fleste ble syke i perioden 13. til 19. mai. Utbruddet ble oppdaget 21. mai, og det er ikke registrert nye tilfeller siden 25. mai.

- Det gjør at vi tror at utbruddet er over, og at smittekilden var aktiv kanskje fra 7. mai og noen dager etter, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Divisjon for smittevern ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

- TRIST DAG: Administrerende direktør Per A. Sørlie hos Borregaard.