- Dette er en trist dag

Politikere fra en rekke partier samles i sin støtte til Tor Mikkel Wara.

STØTTES: På Stortinget står politikerne i kø for å uttrykke sin støtte til avgått justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STØTTES: På Stortinget står politikerne i kø for å uttrykke sin støtte til avgått justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Erna Solberg (H) og Tor Mikkel Wara (Frp) informerte i dag om at sistnevnte trekker seg som justisminister.

Wara understreket at valget om å gå av var enkelt for ham.

- Familien min er det viktigste jeg har. De har vært der for meg i tykt og tynt, og nå skal jeg være der for dem. Jeg vil takke for den respekten politiske motstandere, pressen og andre har vist min familie den siste tiden. Dette har for meg vært Norge på sitt beste.

Vedum: - Sørgelig

Tidligere i mars pågrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Laila Anita Bertheussen og siktet henne for å ha diktet opp en straffbar handling. Hennes og justisminister Tor Mikkel Waras bolig ble ransaket, etter at en dommer i Oslo tingrett hadde vurdert bevisene.

- Jeg er grunnleggende politisk uenig med Tor Mikkel Wara, men synes det er sørgelig at han må gå av med et sånt bakteppe. Det tjener Wara til ære at han går av for å ta vare på familien, sier Trygve Slagsvold Vedum, partileder i Senterpartiet, til Dagbladet.

Hans Andreas Limi, parlamentarisk leder i Frp, forteller til Dagbladet at han føler med Tor Mikkel Wara og familien.

- Jeg har stor forståelse for det valget han måtte ta. Det er utrolig trist. Tor Mikkel er en av våre aller beste, sier Hans Andreas Limi, som har vært en venn og nær partikollega av Tor Mikkel Wara helt siden 1980-tallet.

Erna Solbergs ansvar

I dag ble det kjent at PST mistenker Bertheussen for samtlige trusler mot hennes og Waras bolig.

- Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, skriver PST i en pressemelding.

Det har vært minst fem trusselhendelser mot familiens hjem.

Lene Vågslid, Arbeiderpartiets leder i justiskomitéen på Stortinget, opplyser at hun har respekt for Tor Mikkel Waras beslutning om å trekke seg som justisminister.

- Jeg kan forstå at dette er en svært krevende tid for han og familien. Jeg håper regjeringen utnevner en permanent justisminister så snart som mulig. Justissektoren og ofre for kriminalitet har dessverre lidd under lite kontinuitet og hyppige statsrådsskifter. Når alt kommer til alt er trygghet og beredskap Erna Solbergs ansvar, sier Lene Vågslid.

- En trist dag

Geir Jørgen Bekkevold, nestleder i KrFs gruppestyre på Stortinget, mener det er trist at Tor Mikkel Wara trekker seg.

- Frp har nå hatt en justisminister som har fungert veldig bra. KrF har hatt stor respekt for den jobben Wara har gjort. Jeg har forståelse for at det var vanskelig å fortsette i den situasjonen han var, sier Geir Jørgen Berkkevold.

Bård Hoksrud, nestleder i gruppestyret til Frp på Stortinget, synes det er en vond dag i norsk politikk.

- Tor Mikkel er en vanvittig dyktig politiker, som har gjort en kjempegod jobb som justisminister. Jeg tror alle skjønner at dette er en trist dag når han velger å gå av. Men jeg har også forståelse for Tor Mikkels avgjørelse om å ta seg av familien, som betyr mest for ham, sier Bård Hoksrud.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer