Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er en utfordring de har påført seg selv ved adferden de utviser

Siv Jensen ønsker hjemmel i loven for å deportere romfolket.

FÅR BLI PÅ ÅRVOLL: Rom-folket får bli på tomta på Årvoll inntil videre. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
FÅR BLI PÅ ÅRVOLL: Rom-folket får bli på tomta på Årvoll inntil videre. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten rundt romfolket, som nå har fått bo på en tomt på Årvoll, har rast de siste dagene. Frp-leder Siv Jensen mener situasjonen er uholdbar.

- Dette er mennesker som ikke klarer å livnære seg selv og som representerer en utfordring i nærmiljøet. Dette handler ikke om grunnleggende rettigheter innenfor EØS-avtalen. Dette er utfordringer enhver nasjon bør stå fritt til å håndtere, og jeg mener vi burde ha en hjemmel for utvisning, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Hun understreker at ikke alle rumenerne i Norge er kriminelle, men mener at for mange av dem er det.

- Dette er en utfordring de har påført seg selv ved adferden de utviser. Nå synes jeg regjeringen bør komme på banen, og slutte å skyve ansvaret over på lokalpolitikerne,

- Tigging er næring Mazyar Keshvari, gruppeleder i Oslo Frp, har blant annet sagt at det bør leies busser for å transportere dem ut av landet umiddelbart.

Stian Berger Røsland fra Høyre er enig med Keshvari, og mener staten bør frata EØS-borgere retten til å bo i Norge hvis de ikke kan forsørge seg selv. Høyre-Ordfører Fabian Stang vil ha forbud mot tigging.

FÅR TOALETTER: Toalettene har ankommet romleiren på Årvoll. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
FÅR TOALETTER: Toalettene har ankommet romleiren på Årvoll. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

Sverre Faafeng Langfeldt, studierektor for juridiske fag ved Handelshøyskolen BI, forklarer at Norge i utgangspunktet er bundet av EØS-regelen om fri bevegelse, ikke av mennesker, men av arbeidskraft.

Dette, kombinert med at tigging ikke er ulovlig i Norge, gjør at vi i prinsippet ikke kan utvise Rom-folket. Ved utkastelse risikerer Norge å bli saksøkt for EFTA-domstolen, forklarer han.

- Så lenge tigging ikke er forbudt i Norge, er det å anse som en næring, selv om mange nok ikke vil akseptere det. De kan utvises hvis de ikke har jobb over en periode, men dette vil igjen være vanskelig å bevise, sier Langfeldt.

- Kan ikke utvises Han trekker frem prostitusjon som et annet eksempel.

- Det er ikke forbudt å være prostituert, altså er det et yrke som gir rett til oppholdstillatelse. Selv om du ikke liker verken tigging eller prostitusjon, er det altså ikke forbudt, og så lenge disse menneskene ikke gjør noe galt, vil vi få problemer med å utvise dem, sier han.

I 2010 rev den daværende franske presidenten Nicolas Sarkozy over 50 leire og kastet ut 8000 romfolk. Deporteringen vakte sterke reaksjoner, blant annet fra EUs justiskommissær, Viviane Reding. Reding kalte utkastelsen for skammelig, og Sarkozy svarte med å si at han gjerne kan sende romfolket til Luxenburg, Redings hjemland.

Bekymringsmeldinger til barnevern Bjerke bydelsutvalg har i formiddag hatt møter for å avklare ansvarsforhold og diskutere hva som skal skje videre.

VIL UTVISE: Siv Jensen mener romfolket bør kunne utvises ettersom de ikke er i stand til å livnære seg selv. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL UTVISE: Siv Jensen mener romfolket bør kunne utvises ettersom de ikke er i stand til å livnære seg selv. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det kom frem i dag at det har kommet bekymringsmeldinger til barnevernet. I tillegg mener deleier av tomta, Albert Hæhre, at det er helsefarlig å være der, sier bydelsutvalgsleder Steiner Arnesen (Ap) til Dagbladet.

- Jeg vil understreke grunneiers ansvar i denne saken. Det er viktig at grunneier forholder seg til de reguleringsbestemmelser som gjelder, og det påhviler et stort ansvar å sørge for at området er tilstrekkelig sikret og at det ikke representer fare for de som bor på området nå, sier fungerende byrådsleder Torger Ødegaard i en pressemdling.

FÅR BLI: Romfolket får bli på tomta på Årvoll inntil videre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR BLI: Romfolket får bli på tomta på Årvoll inntil videre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media