Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er en vanskelig dag for Telenor

Nå presenteres rapporten om Telenors Usbekistan-eventyr.

- VANSKELIG: Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted i Telenor mener rapporten fra Deloitte har avdekket svakheter ved Telenors håndtering av korrupsjonssaken i Vimpelcom. Telenor eier 33 prosent av det korrupsjonsdømte selskapet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VANSKELIG: Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted i Telenor mener rapporten fra Deloitte har avdekket svakheter ved Telenors håndtering av korrupsjonssaken i Vimpelcom. Telenor eier 33 prosent av det korrupsjonsdømte selskapet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det klart at de to Telenor-toppene Richard Olav Aa og Pål Wien Espen går fra selskapet som følge av opplysninger som kommer fram Deloitte-rapporten om Vimpelcom-skandalen, som legges fram i dag.

I tillegg går det fram at Telenor selv har varslet Økokrim om to nye saker.

Deloitte-rapporten blir presentert av Deloitte og Telenors styreleder og konsernsjef kl. 11.00 i dag på en pressekonferanse i Telenor Expo på Fornebu.

- Vanskelig dag - Dette er en vanskelig dag for Telenor, sier styreleder i Telenor Gunn Wærsted like etter at hun inntar talerstolen.

- Vimpelcom har vært et komplekst minoritetseierskap som har satt oss på prøve. Avtalene med Takilant har i ettertid vist seg å være korrupsjon, og Vimpelcom har innrømmet at dette er korrupsjon.

- For Telenor har det vært viktig å bringe på det rene hva våre ledere visste om disse transaksjonene, sier Wærsted.

Konsernsjef Sigve Brekke mener håndteringen av bekymringsmeldingen om utbetalingene til Takilant i 2011, ikke ble forsvarlig håndtert.

- Sentrale ledere har etter mitt skjønn hatt for dårlig dømmekraft, sier Brekke.

- Ledende stillinger Det er Ingebrigt Hisdal og Anne Helsingeng fra Deloitte som presenterer rapporten.

- Det er ingen tvil om at det har oppstått krevende problemstillinger for enkeltpersoner som var valgte styremedlemmer i Vimpelcom samtidig som de skulle rådgi Telenor som eier, sier Helsingeng

I Telenor ble det i 2011 tatt opp bekymringer rundt utbetalinger fra Vimpelcom til Takilant. Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, som gikk inn i styret i Vimpelcom i 2010, men hadde et opphold i 2011, hevder han ikke ble kjent med bekymringene rundt utbetalingene før 2014.

- De to andre Telenor-nominerte styremedlemmene burde informert Baksaas om bekymringsmeldingen fra 2011 tidligere, sier Helsingeng. 

- Enkelte ansatte skulle håndtert bekymringsmeldingen i 2011 anderledes. Disse hadde ledende stillinger i Telenor, sier Hisdal.

- Kan ikke vurdere - Vi kan ikke gjøre en vurdering av om de Telenor-nominerte styremedlemmene har opptrådt i henhold til god styreskikk i disse prosessene, sier Helsingeng.

- Skulle vi hatt meninger om det, måtte vi hatt tilgang til alt som finnes av styredokumentasjon fra Vimpelcom. Det er ikke dokumenter som vi har tilgang til. Vi måtte også ha intervjuet styremedlemmer fra Vimpelcom, og vi måtte ha snakket med ledelsen, sier hun.

- Vår totalvurderng av styret er at de har utført sin oppgave knyttet til den saken vi nå har vært inne på, på en aktsom måte, sier Hisdal.

Innrømmet bestikkelser I februar innrømmet Vimpelcom bestikkelser til Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova, og vedtok en bot på 795 millioner dollar.

Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom.

Ifølge Telenor selv har ikke Deloitte funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd, men rapporten avdekker svakheter internt i selskapet.

- Rapporten synliggjør også svakheter knyttet til organisering, kommunikasjon og lederskap i denne saken. Dette er alvorlig. Styret og ledelsen erkjenner at vi må forbedre måten vi arbeider på. Det er en selvfølge at lover og regler skal følges, men vi må strekke oss lenger. Det skal aldri være tvil om at vi i Telenor etterlever våre etiske retningslinjer, sier Gunn Wærsted, styreleder i Telenor ASA, i en pressemelding.

Både tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og tidligere styreleder Svein Aaser har måttet redegjøre for korrupsjonsanklagene, overfor næringsministeren og overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant.
600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant. Vis mer
Hele Norges coronakart