- Dette er en vanvittig drivkraft i boligmarkedet

To gladmeldinger til alle som er bekymret for høyt belånte boligkjøpere.

Boligmarkedet: Stadig flere nordmenn eier egen bolig. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Boligmarkedet: Stadig flere nordmenn eier egen bolig. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Veidekke og Samfunnsøkonomisk Analyse inviterte torsdag til boligkonferanse i Oslo Konserthus. Veidekkes representant blant alle foredragsholderne var Audun Blegen, direktør for forretningsutvikling innen eiendom.

- En vanvittig drivkraft Han tegnet bildet av det han mener er en suksessrik, norsk boligpolitikk, og begynte med å vise til en undersøkelse som slår fast at 98 prosent av nordmenn mellom 20 og 30 år ønsker å eie egen bolig.

- Tenk hvilken vanvittig drivkraft dette er for boligmarkedet, sa han. Blegen viste videre til at over 70 prosent av 30-åringene i Norge eier egen bolig i dag, mot mindre enn 20 prosent i 1970.

- Og slår vi sammen første- og annengenerasjons innvandrerne, eier 63 prosent egen bolig. Norge er utvilsomt det store selveierlandet, sa Veidekke-direktøren.

- God grunn til subsidiering Dette er ifølge Blegen i rak motsetning til Sverige, som har en høy andel «hyresrätter» (utleieenheter) under statlig styring.

- Boliger er kraftig subsidiert i Norge. Men det er gode grunner til det. Den sosiale boligpolitikken ligger der, i form av at flere og flere eier sin egen bolig, sa han.

Som subsidier viste han til blant annet redusert formuesskatt, skattefritt salg, Husbanken og skattefri utleie. I tillegg kommer naturligvis rentefradraget på lån. Veidekkes mann trakk også frem BSU-ordningen (boligsparing for ungdom).

- Ordningen har vært særdeles vellykket. 63 prosent av 20-35-åringer i Norge har i alt 30 milliarder kroner som venter på å komme inn i boligmarkedet.- Dette gir en voldsom og viktig dynamikk, fortsatte Blegen.

To gledesbudskap
Videre hadde han to gledesbudskap å komme med.

- Det første er at nordmenn betaler lånene sine. Vi har ingen tradisjon for avdragsfrihet, og ikke å nedbetale lån, sa direktøren.

Han sammenlignet igjen med Sverige:- Seks av 10 svensker amortiserer ikke lån under 75 prosent.

- Det andre gledesbudskapet er at bankene aldri har tapt penger på den norske boligeieren. Vi ser knapt krusninger av dette på bankenes tapsbølge, sa Blegen.

- OK at foreldre hjelper barna Konferansier Terje Svabø spurte Veidekke-direktøren om han synes det er greit at foreldre i stadig større grad må hjelpe barna sine inn i boligmarkedet.

- Det betyr jo at flere kommer inn i markedet. Hvis det er en bra deal for begge parter, ser jeg ingen problemer med dette, svarte Blegen.

Helt på tampen anbefalte sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret Blegen å nyansere bildet sitt av en vellykket norsk, boligpolitikk.

- Den lave boligbyggingen er politikernes skyld, sa han.

Andre nyheter: - Boligkjøperne trenger ikke papegøyer og bolleduft
- Å foreslå eiendomsskatt er oppsigelsesgrunn