SIKTET:  Plastikkirurg Halfdan Simensen ble i går siktet, mistenkt for å ha tappet pasientopplysninger fra helseforetaket Aleris. Han mener de tvert i mot har avdekket grovt juks fra det private helseforetaket i en anbudskamp verd flere hundre millioner. Foto: Bjørn Langsem
SIKTET: Plastikkirurg Halfdan Simensen ble i går siktet, mistenkt for å ha tappet pasientopplysninger fra helseforetaket Aleris. Han mener de tvert i mot har avdekket grovt juks fra det private helseforetaket i en anbudskamp verd flere hundre millioner. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Dette er en varslingssak

Tre av de som er siktet for å ha tappet personalopplysninger fra Aleris Helse, mener de tvert imot har avdekket grovt juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I går gikk politiet til aksjon mot tre andre private helseforetak for angivelig å ha tappet pasientopplysninger fra Aleris. Fem personer og tre helseforetak er nå siktet for alvorlig kriminelle handlinger med en strafferamme på inntil seks år.

Plastikkirurg Halfdan Simensen er en av de siktede. Han jobbet i Aleris, men driver nå Aviva Helse som tapte den omstridte anbudskampen. Han stiller seg helt uforstående til siktelsen.

— Dette er en varslingssak, og jeg opplever det som arroganse fra helsemyndighetenes side at de ikke er mer interesserte når seriøse aktører varsler. Jeg synes det er så tragisk at det ikke er mulig å varsle. Ingen er skadet annet enn at man har framlagt bevis for forhold som ikke stemmer i Aleris sitt anbud, sier Simensen til Dagbladet.

Økonomiske interesser Han mener dette verken dreier seg om personopplysninger eller bedriftshemmeligheter på avveie.

— Listene inneholder ingen pasientnavn. Da skjønner jeg ikke hva som er igjen annet enn teknisk jus, sier Simensen.

— Men det er jo ulovlig å hente ut disse opplysningene?

—Ja, jeg ser det kritikkverdige i det, men så lenge jeg har ivaretatt alle personvernhensyn, står jeg for det jeg har gjort. Ingen er vel glad i ubehag, men dette er en kamp vi får ta, sier Simensen.

— Men du var en konkurrent til Aleris som hadde økonomiske interesser i dette?

— Det er nærliggende å tenke det hvis man tror at alle tenker penger. For meg handler dette om faglig forsvarlighet og medisinsk etikk.

På glattcelle Både en lege og en legesekretær ble kastet på glattcelle da de skulle avhøres om saken for noen måneder siden.
Politiet etterforsker saken i samarbeid med Statens helsetilsyn.

—En legesekretær hos Aleris Helse hadde gått inn i journalsystemet for å tappe og skrive ut journaler og har gjort dette på oppdrag for aktuelle leger i konkurrerende selskap. Disse har videreformidlet dette og medvirket til hennes utroskap, sier politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo politidistrikt.

Fikk sparken Legesekretæren ble oppsagt fra stillingen i Aleris ved nyttår etter at forholdene ble avdekket.
— Min klient mener hun absolutt har bidratt til en varslingssak. Hun mener hun har avdekket forhold i helsevesenet som ikke er som de skal, sier legesekretærens advokat, Helene Elness, til Dagbladet.

ANMELDER SAKEN:  Grethe Aasved, administrende direktør i Aleris, stiller seg uforstående til anklagene. Foto: Bjørn Langsem
ANMELDER SAKEN: Grethe Aasved, administrende direktør i Aleris, stiller seg uforstående til anklagene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Hun understreker også at klienten muligens har brutt taushetsplikten, men mener det ikke er grunnlag for å straffe henne etter de strenge paragrafene hun nå er siktet for å ha brutt.

—Hun hadde ingen egen vinning av dette og søkte heller ikke å bidra til andres vinning, sier Elness.

—Rammer pasientene Advokat John Christian Elden representerer en annen tidligere Aleris-kirurg som nå er siktet.
—Aleris Helse prøver nå å slå tilbake mot varsleren og bruke politiet. I klagen finnes det ingen personsensitive opplysninger. Varsleren har hatt lovlig tilgang til alle opplysningene, men har bearbeidet dem før de ble brukt i klagesaken, sier Elden til Dagbladet.
På det tidspunktet han varslet om det Elden kaller anbudsjukset, var han fremdeles ansatt som kirurg i Aleris og reagerte på det han oppfattet som bedriftens bedrageri.
Hjelp24 Nimi er et annet foretak som er siktet i saken. Også de mener dette dreier seg om en varslingssak.

Uforstående
Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris, stiller seg fullstendig uforstående til anklagene om anbudsjuks.

—Vi har redegjort for alle instanser for hvordan vi har utført våre helsetjenester, sier Aasved til Dagbladet.
—Men hvem som helst kan komme til oss og se at vi driver helt åpent, sier Aasved.