- Dette er en veldig farlig storm

«Historisk» uvær på vei mot østkysten av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinterstormen «Nemo» turer mot nordøstkysten av USA, og bringer med seg sterke vinder og enorme nedbørsmengder. Selv den sindige værvarslingstjenesten NWS kaller uværet «muligens historisk» på grunn av all snøen den kan dumpe.

Tusenvis av fly- og togavganger inn og ut av verdensmetropolen New York er kansellert, og myndighetene oppfordrer folk til å holde seg innendørs. Foreløpige prognoser viser inntil 60 cm snø og vindkast på 120 km/t flere steder, mens utsatte områder kan rammes enda hardere.

- Dette er en veldig farlig storm, sier Jerry Hauer ved delstatens myndighet for krisehåndtering ifølge New York Post.

Kollega Peter Judge ved krisemyndighetene i Massachusetts sier de forbereder seg på det verste.

- Fra vårt perspektiv er dette et kraftig uvær som vi ikke har sett på lang tid. I alvorligste fall blir dette den verste stormen vi har håndtert på mange, mange år. Jeg kan ikke komme på noe liknende, sier Judge til New York Times.

«Forholdene i nordøst kommer til å forverres raskt i løpet av fredag (...) Store snømengder og kraftige vinder vil spre seg utover i regionen. Dette vil vedvare ut søndag morgen», skriver den nasjonale værvarslingstjenesten NWS i sin siste prognose.

Det totale snøfallet i Boston risikerer å komme på topp ti-lista siden målingene startet ved flyplassen Logan i 1936, ifølge meteorolog Jeff Masters ved nettstedet Wunderground.com. Den foreløpige rekorden er fra 2003, da det falt 70 cm snø på kort tid.

I tillegg til kraftig vind og mye snø, er det også fare for alvorlige oversvømmelser langs kysten nord for Boston.

Over 1200 flyvninger til og fra de største flyplassene langs østkysten er kansellert, ifølge nettstedet flightaware.com. Dette rammer blant avganger tur-retur Oslo og New York.

Foreløpig fire SAS-flyvninger og tre United Airlines-flyvninger berørt.

- Vi har kansellert én avgang fra Norge i dag, og de 277 passasjerene er varslet via sms. Vi forholder oss til situasjonen i dag. Passasjerer som skal til New York i løpet av helga må ta utgangspunkt i at vi planlegger som normalt, og varsler om det blir endringer, sier SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen til Dagbladet.

Uværet er en såkalt «nor'easter», noe som henspiller på vindretningen fra nordøst. Disse er sykloner, altså et lavtrykkssentrum med vinder som beveger seg mot klokka.

- HISTORISK: Et satellittbilde av vinterstormen «Nemo» utenfor østkysten av USA. Uværet, en såkalt «nor'easter», truer med kraftige vinder og et historisk snøfall i storbyer som Boston. Foto: REUTERS / NOAA / NTB Scanpix
- HISTORISK: Et satellittbilde av vinterstormen «Nemo» utenfor østkysten av USA. Uværet, en såkalt «nor'easter», truer med kraftige vinder og et historisk snøfall i storbyer som Boston. Foto: REUTERS / NOAA / NTB Scanpix Vis mer