- Dette er en velferdsreform

Jan Tore Sanner vil slå sammen både små og store kommuner.

KOMMER MED FORSLAG I MAI: Kommunalminister Jan Tore Sanner kaller den en reform for velferd og lokaldemokrati. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
KOMMER MED FORSLAG I MAI: Kommunalminister Jan Tore Sanner kaller den en reform for velferd og lokaldemokrati. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Dette kan bli det nye Norge (krever Pluss-abonnement)

Kommunalminister Jan Tore Sanner leverer sitt forslag til økonomiske virkemidler og hovedelementer i den nye kommunereformen i mai.Slikt skaper naturligvis stor debatt Norge rundt.

- Hvorfor skal vi ha en kommunereform?

- Vi skal sikre gode velferdstjenester i tiårene som kommer og styrke lokaldemokratiet. Det blir stadig færre yrkesaktive per pensjonist, stadig høyere krav til tjenestene og det er kamp om den mest kompetente arbeidskraften. Det er 50 år siden siste vi gjennomførte en reform. Siden har det skjedd mye med infrastruktur og flyttemønstre, og kommunene har fått mange nye oppgaver.

- Hvor store bør kommunene være?

- Vi må ta hensyn til den mangfoldige geografien. Det er ikke «one size fits all». Jeg kommer ikke til å følge anbefalingene om absolutte innbyggertall og antall kommuner.

- Er det bare småkommuner som skal slås sammen?

- Reformen er vel så aktuell for byregionene rundt Oslo, Stavanger, Bergen. Framr mot 2030 vil folketallet vokse. Det trengs boliger, infrastruktur og vi må se større arealer i sammenheng. Kommunene rundt byene bør slå seg sammen, men ikke nødvendigvis med byene. Et eksempel fra mitt hjemfylke Akershus er Nedre Romerike. Der ligger rådhusene så tett at du kan kaste ball mellom dem. Men jeg vil ikke peke på enkeltkommuner, dette er en diskusjon som må tas lokalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer