PÅ GRUNN: En 15 meter lang spermhval, anslått til å veie rundt 20 tonn, strandet utenfor Hitra i 2002. Foto: Harriet Eide
PÅ GRUNN: En 15 meter lang spermhval, anslått til å veie rundt 20 tonn, strandet utenfor Hitra i 2002. Foto: Harriet EideVis mer

Ny forskning på årsaken til at spermhval strander

Dette er et av naturens store mysterier. Nå kan norske data ha gitt svar

Kaster nordlys over hvorfor hval strander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er et av naturens store mysterier: Et av de mest intelligente havpattedyrene setter stø kurs mot land og strander. Nå kan forskere ha funnet svar, med god hjelp fra Tromsø, skriver Nord24 og Nordlys.

- Flere dyrearter navigerer etter et internt kompass. Ved utbrudd fra sola, som for eksempel nordlys, vil dette kunne forstyrre jordas magnetfelt og dyrenes kompass blir slått ut, sier professor Chris Hall ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi på Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Hypotesen i studien, som er publisert i International Journal of Astrobiology, er altså at slike solforstyrrelser kan få spermhvalen til å navigere feil og strande, ofte til den sikre død.

- Hvis et utbrudd fra sola oppstår når en hval nærmer seg Shetland fra Barentshavet, vil hvalen kunne navigere på feil side av Shetlandsøyene, slik at den roter seg inn på grunt vann i Nordsjøen istedenfor å gå vest for Shetlandsøyene i dype farvann, forklarer Hall.

12 METER LANG HVAL: En tolv meter lang hval satte seg fast i et torskegarn i Vengsøyfjorden i Troms. Kystvakten rykket ut for å redde hvalen på et risikofylt oppdrag. Video: Kystvakten Vis mer

- Sterk sammenheng

BBC omtalte studien mandag denne uka, og slår fast at forskningen viser en sterk sammenheng mellom geomagnetisk aktivitet og strandinger av spermhval i Nordsjøen.

Ifølge Nord24 var det opprinnelig doktor Klaus Vanselow ved Universitetet i Kiel som ville undersøke om hvalstrandingene kunne ha sammenheng med såkalte geomagnetiske stormer.

- Hvis hvalene forstyrres av denne effekten, kan de svømme i feil retning i dagevis uten å korrigere. Om de svømmer inn mellom Skottland og Norge i en eller to dager, er det for sent å snu. De er fanget, forklarer Vanselow til BBC.

Forskerne presiserer at dette er en hypotese.

Professor Hall har bidratt til studien med geomagnetiske data fra Nordlysobservatoriet.

- Har data fra hundre år

- Vi har data fra målestasjoner langs hele det norske fastlandet. Faktisk har vi data fra hundre år tilbake i tid, så det vil være fullt mulig å utvide denne forskningen, sier Hall.

Dataene Tromsø-laboratoriet har levert til denne studien er fra 2016, et år med uvanlig mange strandinger av spermhval i Nordsjøen. På under en måned strandet 29 spermhval på strender rundt omkring i Storbritannia, Frankrike, Nederland og Tyskland.

Vinteren 2015/16 var det samtidig flere store solstormer.

Hall forteller at det ikke var helt enkelt å få studien publisert. De ble møtt med skepsis.

- Det var en kamp å få denne artikkelen publisert, sier professoren til Nord24.

- En troverdig teori

Avisa viser også til at Nasa har et verdensomspennende forskningsprosjekt på gang om hvordan solstormer påvirker havpattedyr.

Nasa vil snart publisere en studie om hvalstrandinger ved kysten av Canada, og mener funnene i Venselow-studien er godt underbygget.

- Det er en potensiell mekanisme som kan forvirre dyr, jeg mener det er en troverdig teori sier Nasa-forsker Antti Pulkkinen til BBC.

Nasa-forskeren tror imidlertid årsaken til strandingene er sammensatt.

- UNIKT: En dronevideo viser hvordan en gruppe spekkhoggere går til angrep på en grønlandshval. Ifølge National Geographic er dette første gangen forskere har sett hvordan spekkhoggerne går til verks for å drepe hvaler. Marineforsker Phil Clapham forteller at observasjonen er «unik og ekstraordinær». Video: Med tillatelse fra National Geographic / ... Vis mer