Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dette er et bankran. Bare gi meg én dollar»

James Verone ranet bank for å få legebehandling i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag i forrige uke bestemte James Verone for å rane RBC-banken i North Carolina. Men det var ikke pengene han var ute etter.

Verone har angivelig en svulstliknende tilstand i brystet, to ødelagte ryggvirvler og problemer med venstre fot. Han er 59 år gammel, har ingen jobb og en tom bankkonto. Han har heller ingen helseforsikring.

Verone var ikke bevæånet, men ranet banken bare ved hjelp av en håndskrevet lapp.

- På lappen sto det: Dette er et bankran. Vær så snill å bare gi meg én dollar, sier Verone til 9News.

- Ikke for pengenes skyld Deretter opplyste han til personen i skranken at han ville sette seg ned på en stol og vente på politiet.

- Jeg ville at de skulle vite at jeg ikke gjorde det for pengenes skyld, men av helseårsaker, sier Verone.

I fengsel kunne han få helsebehandling og tak over hodet, tenkte han, og håpet på å bli dømt til tre års ubetinget fengsel.

Men siden han ikke var bevæpnet, og ikke krevde mer enn én dollar, får han neppe sone så lenge som han håpet på. Legebehandling har han likevel fått, men Verone sier fengelslegen har beskyldt ham for manipulasjon av systemet.

- Om dette er manipulasjon, så var det ut fra nødvendighet, sier han.

50 millioner uten forsikring Helsevesenet i USA er i hovedsak privat drevet og finansiert, og de fleste typer behandlinger krever helseforsikring. Tall fra i fjor viste at mer enn 50 millioner amerikanere ikke hadde noen form for helseforsikring. Det var den høyeste prosentvise andelen siden amerikanske myndigheter begynte å kartlegge helseforsikringsandelen i befolkningen i 1987.

I mars i fjor ble Obamas helsereform vedtatt. Reformen skal sikre at 32 millioner amerikanere skal få helseforsikring, enten individuelt eller gjennom arbeidsgiver.

Reformen innebærer også at forsikringsselskaper ikke lenger kunne nekte forsikring til folk som allerede har helseplager. For første gang vil flertallet av amerikanerne bli pålagt å skaffe seg helseforsikring, samtidig som enkelte grupper vil få offentlig støtte til å dekke premien.

Helsereformen har møtt sterkt motbør fra republikanerne. Mer enn halvparten av de amerikanske statene har også gått til søksmål denne måneden, og hevder at reformen er grunnlovsstridig, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Virkningene av reformen vil uansett ikke inntre før i 2014. Ekspertene har derfor fryktet at USA vil kunne se en forverring i forsikringssituasjonen innen den tid.