- Dette er et belte, ikke en bombe

Føler seg utsatt for justismord. Fikk 6000 kroner i bot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 52 år gammel nordmann ble torsdag arrestert og bøtelagt for å ha brukt ordet «bombe» på flyplassen i Edinburgh.

Nordmannen protesterte da han ble bedt om å ta av seg beltet før han skulle gjennom sikkerhets-kontrollen, og skal ifølge Edinburgh Evening News ha ropt til sikkerhetsvakten:

- Jeg har et belte, ikke en bombe.

Politiet ble tilkalt etter at nordmannen fortsatte å snakke om bomber. I går ble han framstilt for Edinburgh Sheriff Court, siktet for å ha bannet, skapt ordensforstyrrelse og satt sikkerhets-personalet i alarmberedskap.

Mannen erkjente straffskyld og fikk en bot på 6500 kroner.

- Justismord
Til Dagbladet.no sier nordmannen at han overhodet ikke kjenner seg igjen i framstillingen.

Han karakteriserer flyplassepisoden som noe av det mest skremmende han har vært med på.

- Dette er et justismord. Den eneste grunnen til at jeg erkjente straffskyld var at jeg ønsket å komme meg ut av arresten og hjem, sier han.

STRIDENS KJERNE: Denne beltespennen mente sikkerhetspersonalet på flyplassen i Edinburgh var «stor», og at nordmannen derfor måtte ta av seg beltet. MMS-foto: PRIVAT
STRIDENS KJERNE: Denne beltespennen mente sikkerhetspersonalet på flyplassen i Edinburgh var «stor», og at nordmannen derfor måtte ta av seg beltet. MMS-foto: PRIVAT Vis mer

Nordmannen forteller at han havnet på sykehuset med hjerteproblemer etter det som skjedde. Aldri tidligere har han vært ute for noe liknende, forteller han.

Mente beltespennen var for stor

Stridens kjerne var beltespennen han hadde på seg. Sikkerhetsvaktene ville at han skulle ta det av seg. Nordmannen protesterte.

Som selvstendig næringsdrivende regner han med at han har rundt 200 reisedøgn i året. Derfor har han spesielle reiseplagg han bruker. Både sko og belte er spesielt valgt med tanke på at han lett skal passere gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassene.

- Metalldetektoren piper ikke på det, sier han, om krokodilleskinnsbeltet som han brukte gjennom den samme sikkerhetskontrollen tre uker tidligere.

- Først protesterte jeg på at de mente at jeg hadde stor beltespenne og derfor måtte ta av meg beltet. Jeg sa: «Jeg tror det er i orden». Når de likvel ber om at jeg skal ta det av meg, så gjorde jeg det.

- Og så sa jeg helt rolig: «Det er et belte, ikke en bombe».

Dermed ble han tatt til side av sikkerhetsvaktene, som også ville ta fra ham pass og boarding-kort. Politiet ble tilkalt og mannen arrestert.

- Dette er et belte, ikke en bombe

- Jeg ble utsatt for noen veldig overivrige sikkerhetsvakter. Det ble også sagt at flyplasspersonalet kanskje var ute etter å statuere et eksempel siden jeg var utlending. Terrorangrepet mot Glasgow-flyplassen i fjor ble blant annet nevnt, sier 52-åringen.

I juli i fjor kjørte to menn en brennende Jeep Cherokee inn i glassdørene på hovedinngangen i hovedterminalen på Glasgow-flyplassen. Hadde det ikke vært for sikkerhetsstolpene ved inngangen, ville hundretalls ha blitt drept.

Brukte bombe-ordet tre ganger 

Neil Allan ved det lokale Edinburgh-politiet sier at nordmannen ble arrestert fordi han brukte ordet bombe gjentatte ganger.

- Han gjentok at han ikke hadde en bombe og brukte ordet bombe minst tre ganger, sier Allan til Edinburgh Evening News.

Nordmannen skal også ha sagt til sikkerhetsvaktene: «Dette er latterlig, ikke gjør jobben din viktigere enn den er», ifølge Allan.

Nordmannens forsvarer, Paul Smith, sier til avisa at hans klient har reist mange ganger via Edinburgh-flyplassen med det samme beltet uten problemer.

- Han overreagerte, han kan ikke forklare det. Han tar avstand fra sin egen oppførsel og er oppriktig lei, sier advokaten.

Sheriff John Horsburgh sier at boten fort kunne blitt på 10 000 kroner om det ikke hadde vært for at nordmannen erkjente straffskyld så raskt.

- Jeg synes denne type oppførsel på en flyplass er svært opprørende, sier Horsburgh.

Til Dagbladet.no sier nordmannen:

- Som reisende vet jeg at det ikke nytter å diskutere med sikkerhetsvaktene. Det var ubetenksomt av meg. Nå vet jeg også at jeg ikke må bruker ordet bombe.