- SVEKKET KNIVBEVIS: Forsvarer for den tiltalte i Skøyendrapet, Knut Lindboe, mener den nye ekspertrapporten svekker knivbeviset. Her er Lindboe under åstedsbefaring av drapet på Vegard Bjerck. Foto: Benjamin A. Ward
- SVEKKET KNIVBEVIS: Forsvarer for den tiltalte i Skøyendrapet, Knut Lindboe, mener den nye ekspertrapporten svekker knivbeviset. Her er Lindboe under åstedsbefaring av drapet på Vegard Bjerck. Foto: Benjamin A. WardVis mer

- Dette er et bevis som ikke hører hjemme i en straffesak. Her er det 49 prosent tvil

Forsvarer raser mot aktoratet i Skøyen-drapsrettssaken. Samtidig varsler han nye databevis som skal styrke forklaringen til den tiltalte 45-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nederlandske ekspertene mener fruktkniven som ble beslaglagt i Skøyen-drapssaken, med 51 prosent sikkerhet, er drapsvåpenet.

- Den nye rapporten peker på at fruktkniven mest sannsynlig er drapsvåpenet, og det er vi fornøyde med, sier aktor Svein Holden til Dagbladet.

Den tiltalte 45-åringes forsvarer, Knut Lindboe, mener på sin side at knivbeviset er betydelig svekket.

- Dette er sannsynlighet i den aller laveste grad. Dette er et bevis som ikke hører hjemme i en rettssak, der skal det ikke være tvil. Her er det 49 prosent tvil, sier Lindboe til Dagbladet.

En 45 år gammel nabo er tiltalt for å ha drept Vegar Bjerck i garasjeanlegget på Skøyen i desember 2008. Han nekter straffskyld og hevder å ha alibi for drapstidspunktet.

- Oppsiktsvekkende Drapssaken som går for Oslo tingrett ble avbrutt for å hente inn en ny ekspertuttalelse fordi ulike eksperter som har vurdert kniven, konkluderte ulikt.

Den tyske eksperten, som var hentet inn av aktoratet, kom til at fruktkniven etter overveiende sannsynlighet var drapsvåpenet. Men en australsk ekspert som forsvaret viste til, stilte seg tvilende til dette, skriver NTB.

- Det er oppsiktsvekkende at den nye rapporten går mot konklusjonen til eksperten som ble oppnevt av aktoratet, sier Lindboe, og viser til den tyske rapporten som konkluderte med at kniven var drapsvåpenet.

- Jeg hadde aldri trodd at de nederlandske ekspertene skulle være enige i vårt syn, sier han.

Holden merker seg at sannsynlighetsgraden i den nederlandske rapporten er lavere enn i den tyske. Han mener det blir interessant å gå inn på forskjellen mellom de to.

Inneholder nye funn Den nederlandske konkusjonen er den fjerde i rekken som peker på fruktkniven som det sannsynlige drapsvåpenet. Ytterligere to uttalelser sier det ikke er grunnlag for å gi noen konklusjon, fordi sporene er for dårlige.

Holden sier også at den ferske rapporten inneholder nye funn.

UENIGE: Her diskuterer aktor Svein Holden med forsvarer Knut Lindboe (th) under en pause da Skøyendrapet ble gjenopptatt etter i dag.
Foto: Morten Holm / Scanpix
UENIGE: Her diskuterer aktor Svein Holden med forsvarer Knut Lindboe (th) under en pause da Skøyendrapet ble gjenopptatt etter i dag. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Rapporten, som ennå bare foreligger på engelsk, skal oversettes og redegjøres for når forskerne møter i retten neste mandag.

- Jeg er spent på å høre forskernes redegjørelse når de kommer til retten neste mandag. Det er et par ting i den nye rapporten som blir viktig å snakke om, sier Holden.

Ny bevisførsel Rene Pieterman og Isaac Keerweer fra Nederlandsk kriminalteknisk institutt ble bedt om å gjøre vurderingen. De har både gjort en kvalitetssjekk av den tyske rapporten og en selvstendig vurdering av kniven.

Forsvarer Knut Lindboe mener deres rapport styrker saken til tiltalte naboen. Han varsler i tillegg nye databevis

- Vi holder på å gå gjennom de nye funnene nå. Med disse nye bevisene, samt at knivbeviset er svekket, er det en styrking av vår sak, sier Lindboe til Dagbladet.

En representant for software-produsenten Opera sa i retten i dag at det er mest sannsynlig at den tiltalte har brukt mailprogrammet på sin datamaskin i tidsrommet da drapet ble begått. Dette går mot en tidligere påstanden om at det var et antivirusprogram sto bak datatrafikken.

- Det har vært spørsmål om et antivirusprogram, men her antyder Opera at det ikke er mulig. Det er derfor mindre snnsynlig at det er antivirusprogrammet som har stått for datatrafikken, sier Svein Holden.

- Nå får vi bare se videre. Vi jobber skritt for skritt, sier han.

KNIVEN: Denne knivet har vært gjenstad for uenighet i rettsaken etter Skøyendrapet for snart tre år siden. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
KNIVEN: Denne knivet har vært gjenstad for uenighet i rettsaken etter Skøyendrapet for snart tre år siden. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet Vis mer