Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er et bomskudd og et overraskende spark nedover

Anstein Gjengedal, tidligere politimester i Oslo, reagerer kraftig på Knut Storbergets forklaring.

FORBAUSET: Tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal er forbauset over at tidligere justisminister Knut Storberget (AP) velger å sparke nedover i 22.juli-kommisjonens rapport.
- Han roste oss voldsomt like etter terrorangrepet. Han har aldri kritisert oss ansikt til ansikt, sier Gjengedal.
FORBAUSET: Tidligere politimester i Oslo, Anstein Gjengedal er forbauset over at tidligere justisminister Knut Storberget (AP) velger å sparke nedover i 22.juli-kommisjonens rapport. - Han roste oss voldsomt like etter terrorangrepet. Han har aldri kritisert oss ansikt til ansikt, sier Gjengedal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJENGEDALEN/OSLO (Dagbladet): Det er en smilende, men noe overrasket Anstein Gjengedal Dagbladet møter på slektsgården i Gjengedalen i Sogn og Fjordane.

Den tidligere politimesteren har vært på jakt sammen med jaktkamerater og familie og har ikke selv fått lest Knut Storbergets forklaring til 22.juli-kommisjonen.

- Overraskende spark Men i den 28 sider lange forklaringen til kommisjonen, skyver Storberget deler av ansvaret nedover i systemet til blant annet Oslo-politiet og Anstein Gjengedal.

Den nylig avgåtte politimesteren sier han er svært forundret over det som er kommet fram, og han mener noe av det Storberget har sagt er direkte feil.

- Dette er et bomskudd og et overraskende spark nedover, sier Gjengedal.

- Føler du han faller dere i ryggen?

- Vel. Han har jo besøkt oss noen ganger, deriblant like etter angrepene 22.juli. Da var det ikke måte på til skryt, sier Gjengedal.

En sentral del av kommisjonens intervju med Storberget var viet til spørsmålet om bemanning i politiet på selve terrordagen. Kommisjonen refererte til at bemanningen 22. juli var lav i flere politidistrikt og at dette skapte problemer for politiet. Videre at operasjonssentralene er tiltenkt en nøkkelrolle i politiets beredskapssystem og at tidligere evalueringer påpekte viktigheten av tilstrekkelig bemanning. Storberget antyder at det ikke er kommet klare nok beskjeder nedenfra og opp.

- Ville fått alle svarene «De kunne ha lagt føringer i tildelingsbrevene om at hvert distrikt må øke bemanningen på operasjonssentralen for å ivareta dette politisk. I neste runde blir man da beskyldt for å forbruke driftsmidlene gjennom detaljstyring. Dette er en balansegang», sier Storberget i rapporten.

- Hadde han tatt seg tid til å lese vår forklaring for kommisjonen ville han jo ha fått alle disse svarene, sier Gjengedal.

- Var bemanningen for liten?

- Det var jo sommer, men vi hadde én operasjonsleder og fire operatører i tillegg til to på sentralbordet. På under en time hadde vi 299 tjenestemenn og kvinner på plass, sier Gjengedal, som svar på kritikken fra Storberget.

- Urettferdig I den offentliggjorte forklaringen fra Storberget går han også langt i å peke på det han mener er direkte svakheter ved ledelsen i Oslo-politiet:

«Storberget trakk også fram at Oslo-politiet også har andre utfordringer enn bare penger knyttet til beredskap. Dette dreier seg også om ledelse. Etter hans oppfatning finnes det forbedringspotensial i hvordan Oslo-politiet leder og styrer sine ressurser».

Gjengedal virker tydelig indignert over rapporten, og føler den rammer urettferdig.

- Før 22.juli var det ikke disse temaene som ble diskutert politisk. Da var det ren kriminalitetsbekjempelse som var tingen, ikke beredskap. Vi inviterte ham til oss høsten 2010 og fikk lagt fram vårt syn på blant annet beredskap. Da skjønte han at beredskapstroppen trengte et løft, sier Gjengedal til Dagbladet.

- Ikke tause Han mener ledelsen i Oslo-politiet langt fra har vært tause om behov de mener har vært påkrevd.

- Vi har mast siden 2005 om å få base for politihelikopteret sentralt i Oslo, for å nevne noe.

- Storberget har tross alt vært i justisministerstolen i seks år. Derfor forundrer det meg veldig at han kommer med dette i sin forklaring til kommisjonen og ikke til oss. Han har aldri kommet med kritikk på disse tingene ansikt til ansikt under besøk hos oss, sier Anstein Gjengedal.

- Men når det gjelder jobben vi gjorde 22.juli så ser jeg jo at også vi har gjort feil. Bevares.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media