Dette er et fengsel

Palestinerne raser og går ut i full streik etter å ha blitt ydmyket av Israel i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alle palestinske grupper har i dag bedt bedrifter og skoler om å stenge etter at palestineren Ahmed Saadat overga seg til israelske tropper etter at de stormet det palestinske fengselet i Jeriko i går. I dag er det bare ruiner igjen av fengselet. I stedet har det vokst opp ytterligere sinne og frustrasjon blant den palestinske befolkningen.

Rasende president

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, besøkte ruinene av Jeriko-fengselet i dag.

- Israels storming av Vestbredden-fengselet er en «utilgivelig forbrytelse» og en fornærmelse mot det palestinske folket, sa Abbas ifølge nyhetsbyrået Ap.

I gårsdagens raid sendte israelske tropper raketter og bulldosere mot det palestinske fengselet. Dette for å tvinge ut mer enn 300 fanger og fengselsansatte.

- Denne aksjonen vil bli stående som symbolet på det totale bruddet på fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Det er et klart uttrykk for at Israel ikke vil forhandle med palestinerne. De vil snarere demonstrere at de kan få gjennom sin vilje uansett, og at de er innstilt på å ydmyke palestinerne. Ikke bare Hamas, men også Abbas, sier Midtøstenkjenneren og førsteamanuensisen ved Norsk senter for menneskerettigheter i Oslo, Nils A. Butenschøn, til Dagbladet.no.

Israelsk valgkamp

Ifølge internasjonale lover og regler har ingen statsmakt rett til å storme et annet lands fengsel. Israelske kommentatorer er delte i meningene om gårsdagens aksjon, men en rekke av dem understreker at årsaken til stormingen er innenrikspolitisk. Det nærmer seg valg i Israel, og landets statsminister Ehud Olmert har ligget dårlig an på meningsmålingene den siste tiden.

ÅPENT FENGSEL: En palestinsk sikkerhetsvakt står i ruinene av det ødelagte fengselet i Jeriko, som ligger på Vestbredden. Israelske tropper stormet fengselet i går. Foto: ABU HAYKEL/REUTERS
ÅPENT FENGSEL: En palestinsk sikkerhetsvakt står i ruinene av det ødelagte fengselet i Jeriko, som ligger på Vestbredden. Israelske tropper stormet fengselet i går. Foto: ABU HAYKEL/REUTERS Vis mer

«Befolkningen (den israelske, red.anm) liker ledere som viser diplomatisk moderasjon og miltær styrke», skriver Haaretz-kommentatoren Yossi Verter i dag, under tittelen «Olmert brukte Jeriko-operasjonen til å forbedre imaget sitt».

Sånn sett var gårsdagens aksjon helt i ånden til Israels forrige statsminister, Ariel Sharon. Og nettopp Ariel Sharon er den mannen som har klart å få støtten fra flertallet av den israelske befolkningen. Nå håper Ehud Olmert på det samme.

YDMYKET OG SINTE:</B> Over hele Gaza og Vestbredden går sinte og demonstrerende palestinere i dag og roper slagord mot Israel. På bildet er det skolejenter fra Vestbredden-byen Nablus som demonstrerte. Med seg har de en plakat av lederen av den palestinske frigjøringsorganisasjonen PFLP, Ahmed Saadat, som overga seg til Israel i gårsdagens militæraksjon.