Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er et gjennombrudd om det gjennomføres

Tyrkia foreslår å ta tilbake alle migranter og flyktninger fra greske øyer.

GJENNOMBRUDD: EU vil bruke mer tid til å vurdere Tyrkias oppsiktsvekkende forslag til et utvidet migrasjonssamarbeid. Tysklands statsminister Angela Merkel mener avtalen vil representere et gjennombrudd. Foto: Francois Walshaerts/AP/NTB Scanpix
GJENNOMBRUDD: EU vil bruke mer tid til å vurdere Tyrkias oppsiktsvekkende forslag til et utvidet migrasjonssamarbeid. Tysklands statsminister Angela Merkel mener avtalen vil representere et gjennombrudd. Foto: Francois Walshaerts/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europeiske toppledere sier de har kommet til enighet om de viktigste punktene i en avtale med Tyrkia, som skal bremse strømmen av migranter og flyktninger til Europa.

Det kom fram etter et 12 timer langt toppmøte i Brussel mandag, der EU og Tyrkia jobbet for å finne en løsning på flyktningkrisa. 

- Det trengs nye, modige forslag, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Han overrasket mange av EU-lederne da han mandag foreslo at tyrkerne skal ta tilbake alle migranter og flyktninger som ankommer greske øyer via Tyrkia i en begrenset periode. Samtidig skal EU hente like mange syriske kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia. 

Krever 28 milliarder EU skal med andre ord ta inn én syrisk kvoteflyktning for hver syrer Tyrkia tar tilbake fra de greske øyene,

- Målet er å motvirke irregulær migrasjon og menneskesmugling. Hovedmålet vårt er humanitært. Vi ønsker ikke å se flere mennesker dø i Middelhavet, sier Davutoglu.

VIL TA TILBAKE FLYKTNINGER: Migranter og flyktninger legger ut fra Tyrkia med håp om å nå Europa og Hellas. Tyrkerne tilbyr å ta tilbake alle som ankommer de greske øyene via Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix
VIL TA TILBAKE FLYKTNINGER: Migranter og flyktninger legger ut fra Tyrkia med håp om å nå Europa og Hellas. Tyrkerne tilbyr å ta tilbake alle som ankommer de greske øyene via Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Statsministeren krever samtidig store økonomiske og politiske gjenytelser fra EU. Tyrkia fremmet krav om ytterligere 28 milliarder norske kroner for å håndtere flyktningstrømmen innenfor sine egne grenser, forklarte EU-parlamentets president Martin Schulz under en pressekonferanse mandag.

- Et gjennombrudd Tysklands forbundskansler Angela Merkel kaller forhandlingene et skritt fremover. Hun er blant flere EU-topper som ønsker forslagene velkommen.

- Dette er et gjennombrudd om det gjennomføres, sier hun.

- Det har vært en lang og vanskelig kveld, men jeg tror vi har grunnlaget for et gjennombrudd som kan bety at alle flyktninger som kommer til Hellas vil bli returnert til Tyrkia, sier britenes statsminister David Cameron, ifølge The Guardian.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier det er en god avtale som vil ødelegge menneskesmuglernes forretningsmodell. Nå vil EU-landene bruke tiden fram til et nytt toppmøte 17. mars på å vurdere detaljene i Tyrkias forslag.

- Vi er enige i prinsippet, men det trengs mer diskusjon om hvordan det skal gjøres i praksis, sier Juncker.

Vil ha EU-medlemskap Det er imidlertid flere punkter i Tyrkias forslag som kan gjøre veien videre vanskelig. Tyrkia krever at EU ferdigstiller visumliberaliseringen for tyrkere i EU innen utgangen av juni.

Mer problematisk er ønsket om fortgang i medlemskapsprosessen. Med flyktningkrisa hengende over seg, har EU gått med på å se på prosessen for Tyrkias EU-medlemskap. Men Kypros er fortsatt svært skeptisk til tyrkisk medlemskap. Flere har også uttrykt bekymringer rundt utviklingen mot et mer autoritært tyrkisk regime.

- Ulovlig Hvordan retur av migranter og flyktninger til Tyrkia kan gjennomføres i praksis og i overensstemmelse med folkeretten, er fortsatt uklart. FNs høykommissær for flyktninger erklærer seg allerede bekymret, melder NTB.

Flere menneskerettighetsforkjempere mener en retur av asylsøkere fra Hellas til Tyrkia vil være ulovlig, skriver The Guardian.

- Migrasjonsjurister advarer om at avtalen kan bli underkjent om den sendes til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver Financial Times.

- Vi har undersøkt reglene nøye, og vi mener de åpner for en slik løsning, kontrer Juncker.

35 000 strandet Over 35 000 personer er nå strandet i Hellas, fordi grensene nordover er stengt. Et av de viktigste punktene i utkastet til dagens EU-avtale, skal være større hjelp til Hellas. 

Gjennom vinteren har Makedonia med jevne mellomrom stengt grensa for alle som ikke er fra Syria og Irak, men nå har de også hindret syrere i å komme gjennom. Hele 13 000 personer var derfor strandet på grensa til Makedonia før helga.

Tyskland gjorde det i helga klart at de ikke vil ta imot alle flyktningene som står strandet. 

- Tyskland kan ikke gjenta det vi har gjort fram til nå, etter at det viste seg at vi nærmest var de eneste i Europa som gjorde det, sa Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel til avisa Bild. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media