Dette er et hyttefelt

Flommen sendte Donau på uønsket besøk.

FLOMMER OVER: Bildet viser et hytteområde i nærheten av landsbyen Deggendorf i Sør-Tyskland. Foto: AFP/NTB Scanpix.
FLOMMER OVER: Bildet viser et hytteområde i nærheten av landsbyen Deggendorf i Sør-Tyskland. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flomvannet stiger ubønnhørlig i Sentral-Europa. Tusenvis må evakuere, og flere får bare rasket med seg det aller mest nødvendige.

Vannet steg fort - Etter at et dike brast, steg vannet rasende fort. På et blunk sto det halvannen meter over gulvet i første etasje, forteller 64 år gamle Gisela Löfflmann fra Deggendorf-området sør i Tyskland.

Hun og mannen Hans fikk bare med seg undertøy og litt annet da de måtte flykte. De er ikke alene. Rundt 2.000 mennesker har flyktet i Deggendorf i delstaten Bayern og etterlatt seg alt de eier og har, ifølge NTB.

Høyeste vannstand på 400 år Reddningsarbeidere har brukt helikoptre for evakuere beboere fra hustakene i Deggendorf. Også byen Halle er truet, og over 30000 mennesker har blitt bedt om å forlate sine hjem da Donau fører til sin høyeste vannstand på 400 år.

Også i Østerrike og Tsjekkia er vannstanden faretruende høy. Så langt har vannmassene krevd 13 menneskeliv. To personer er meldt savnet.

EUs kriserespons senter melder at åtte personer er drept i Tsjekkia og tre personer har mistet livet i Tyskland. De to personene som er meldt savnet er fra Østerrike.

Titusenvis av mennesker er blitt bedt om å evakuere mens brunt flomvann legger stadig større områder under seg i Tyskland, Østerrike og Tsjekkia. I Ungarn forbereder de seg nå som best de kan.

Vannet stiger Vannstanden steg torsdag i Donau, i sideelva Isar og i Elben. Oversiktsbilder fra flomområdene viser flere steder bare røde hustak som stikker opp av vannmassene.

- Det er ubeskrivelig ille, sier en sjokkert delstatsminister Horst Seehofer etter å ha fløyet i helikopter over Deggendorf.

OVERSVØMT: Denne gården er totalt oversømt av de enorme vannmassene fra Donau. Så langt har flommen kostet 13 mennesker livet. Foto: AFP/NTB Scanpix.
OVERSVØMT: Denne gården er totalt oversømt av de enorme vannmassene fra Donau. Så langt har flommen kostet 13 mennesker livet. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Det hersker absolutt livsfare, vannet står opptil tre meter opp på husveggene, sa redningsleder Alois Schraufstetter til Spiegel Online.
Både helikoptre og båter er satt inn for å hente ut de som er strandet i vannmassene.

Nordover Flommen ruller nå videre mot Nord-Tyskland, og fram mot helgen regnes det med at den vil nå sitt høydepunkt i den store elva Elben. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.
Redningsmannskaper og frivillige jobber på spreng med å sikre diker og flombeskyttelse.

Regjeringen i Berlin har allerede varslet bevilgning av 100 millioner euro eller vel 760 millioner kroner i strakshjelp til flomofrene.

BYEN: Hele Deggendorf er oversvømt. Foto: AFP/NTB Scanpix.
BYEN: Hele Deggendorf er oversvømt. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer