Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er et mareritt uten like

Ekspert frykter blodig stammekrig i Jemen.

ANGREP:  Tidligere i dag steg det opp røyk fra områder der jemenittiske sikkerhetsstyrker kjempet i Sanas gater med krigere lojale til stammelederen Sheikh Sadeq al-Ahmar. Foto: WADIA MOHAMMED / EPA / SCANPIX
ANGREP: Tidligere i dag steg det opp røyk fra områder der jemenittiske sikkerhetsstyrker kjempet i Sanas gater med krigere lojale til stammelederen Sheikh Sadeq al-Ahmar. Foto: WADIA MOHAMMED / EPA / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fredagens angrep på presidentpalasset i Sana er det all grunn til å frykte et blodbad i Jemen, ifølge forsker Stig Jarle Hansen.

- Dette er et mareritt uten like, for når de bevæpnede stammene involverer seg, blir det veldig blodig. De har ikke våpentrening, og de har ingen respekt for Genèvekonvensjonene, sier Hansen til NTB.

Hansen, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Ås, peker på at flere understammer i den mektige stammesammenslutningen Hashid ser ut til å tatt parti i konflikten mellom Jemens to mektigste familier.

Maktkamp - Det som skjer nå, virker som en treveis maktkamp som ikke har så mye med demonstrasjonene i gata å gjøre. Lederne i opposisjonsbevegelsen er ute av spillet, og det er veldig negativt, sier Hansen.

Jemen-eksperten viser til en maktkamp mellom presidenten og tidligere dominerende aktører i president Ali Abdullah Salehs regime - stammelederen Sadiq al-Ahmar og general Mohammed Ali Mohsen.

Sistnevnte hoppet av fra regjeringspartiet i mars, men foreløpig har han vært på sidelinjen i kampene, som nå pågår mellom Ahmars styrker og styrker som kontrolleres av Salehs familie.

Frykter stammekrig - Det ser ut som en god del av understammene i stammesammenslutningen Hashid går ut og støtter enten Ahmar eller Mohsen, forteller Hansen, som jevnlig har kontakt med kilder i Jemen via e-post.

SKADD I ANGREPET:  Jemens president Ali Abdullah Saleh ble skadd i et rakettangrep mot presidentpalasset i Sana. Det har vært motstridende meldinger om omfanget av angrepet. Foto:  EPA / YAHYA ARHAB / Scanpix
SKADD I ANGREPET: Jemens president Ali Abdullah Saleh ble skadd i et rakettangrep mot presidentpalasset i Sana. Det har vært motstridende meldinger om omfanget av angrepet. Foto: EPA / YAHYA ARHAB / Scanpix Vis mer

Han frykter at understammene tar til våpen, og at Jemens nest største klansammenslutning, Baqil, også kan komme til å gripe inn.

- I en stammekonflikt er det ingen sivile. Da er det kollektiv avstraffelse som gjelder, sier Stig Jarle Hansen.

(NTB)

Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet i Ås, sier det er grunn til å frykte blodbad.
Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet i Ås, sier det er grunn til å frykte blodbad. Vis mer