DIPLOMATI: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) møter her Kongos miljøvernminister Baun N´Sa Mputu i Kinshasa. I løpet av oppholdet skal Solhjell også i møter med Kongos finansminister og visestatsminister. Foto: Tore Bergsaker
DIPLOMATI: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) møter her Kongos miljøvernminister Baun N´Sa Mputu i Kinshasa. I løpet av oppholdet skal Solhjell også i møter med Kongos finansminister og visestatsminister. Foto: Tore BergsakerVis mer

- Dette er et misbruk av bistandspenger

KrFU mener Bård Vegar Solhjell bruker norske regnskogmillioner som et utidig pressmiddel i saken til de dødsdømte nordmennene i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skriver Dagbladet at miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa for møte sin ministerkollega Bavon N´Sa Mputu. Siden 2009 har Norge bevilget 213 millioner kroner til vern av regnskog i Kongo - tilsammen 70 er utbetalt.

Solhjell legger ikke skjul på at han skal benytte anledningen til å løfte saken til de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. Han understreker imidlertid at regnskogmillioner og situasjonen til de to nordmennene er to forskjellige saker.

Den forklaringen er leder av Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Elisabeth Løland, ikke fornøyd med:

- Bistand skal gå til å hjelpe fattige ut av fattigdom, ikke hjelpe nordmenn ut av fengsel, sier hun til Dagbladet.

- Misbruk av bistandspenger Løland er kritisk til koblingen mellom nettopp bistandspenger og de diplomatiske forhandlingene for å gjøre noe med fengselssituasjonen til Moland og French.

- Da jeg leste saken, tenkte jeg umiddelbart at det måtte være feil, en misforståelse. Da jeg forsto at det ikke var det, ble jeg bare sint. Dette er misbruk av bistandspenger. Solhjell er korrekt, og sier det han skal si. Men det ligger en liten trussel til kongolesiske myndigheter i at Solhjell peker på at denne saken gjør forholdet mellom Norge og Kongo vanskelig, rett etter han har sagt at dette er to forskjellige saker.

- Jeg tror kongoleserne skjønner at vern av regnskogen og Moland- og French-saken er to forskjellige saker. Men samtidig så vet de nå godt at det sitter to nordmenn, med dødsdommer og en bekymringsfull helsetilstand, i fengsel her. De vet også godt at denne saken vanskeliggjør samarbeidet mellom våre to land, sier Solhjell til Dagbladet i dag.

HARDE SONINGSKÅR: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. 8. september 2009 ble begge dømt til døden en rekke ganger for blant annet drap og spionasje. Dommen ble anket, men dødsdommene ble opprettholdt i flere instanser, siste gang 10. juni 2010. Foto: Tore Bergsaker
HARDE SONINGSKÅR: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. 8. september 2009 ble begge dømt til døden en rekke ganger for blant annet drap og spionasje. Dommen ble anket, men dødsdommene ble opprettholdt i flere instanser, siste gang 10. juni 2010. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Han kunne spart seg det men-et. Bistandspenger er ikke et pressmiddel, sier Løland.

- Har forståelse - Hva mener du norske myndigheter bør gjøre med saken til Moland og French?

- Jeg håper de har fullt trøkk på saken, og at norske myndigheter bidrar til at de overføres til Norge. De soner under forferdelig dårlige forhold, det kongolesiske rettsystemet er korrupt, og det er grunn til å tvile på hvor god dommen er.

- Har du forståelse for at regjeringen bruker tilgjengelige areaer for å øve diplomatisk press i en slik sak?

- Jeg har forståelse for diplomatiske arbeidsmetoder, men det er koblingen jeg reagerer på, sier Løland.

KrF-tillit til Solhjell Ungdompartiet får imidlertid ingen støtte i moderpartiet. Tidligere partileder Dagfinn Høybråten sitter i utenrikskomiteen på Stortinget. Han hisser seg ikke opp over Solhjells Kongo-tur.

- Jeg tolker ikke Solhjell dit at han kobler sakene sammen, og jeg har full tillit til at han i samtalene med kongolesiske myndigheter skiller mellom sakene.

Høybråten understreker samtidig at penger til vern av regnskogen formelt sett er bistandsmidler, og at eventuell fattigdomsbekjempelse bare vil være en eventuell indirekte virkning av slike midler.

REAGERER: KrFUs leder Elisabeth Løland reagerer på det hun mener er en kobling mellom bistandpenger og et diplomatisk framstøt fra regjeringen overfor kongolesiske myndigheter.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
REAGERER: KrFUs leder Elisabeth Løland reagerer på det hun mener er en kobling mellom bistandpenger og et diplomatisk framstøt fra regjeringen overfor kongolesiske myndigheter. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- I samtaler med kongolesiske myndigheter på dette nivået, ville det være underlig dersom Solhjell, som i regjeringen er nummer to i rekken bak statsministeren, ikke tok opp saken til Moland og French, sier Høybråten.

SU: - Press på Utenrikspolitisk talsmann i SV, Snorre Valen, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, mener på sin side at det er bra at regjeringen bruker tilgjengelige virkemidler for å presse på for en mer humanitær praksis.

- Norge har et stort engasjement for å redde regnskogen, og kan man kombinere norsk bistand med å bedre humanitære forhold er det bra, sier han.

- Skal vi bruke mye penger i land som for eksempel Kongo, bør vi presse på for gode humanitære forhold, som for eksempel at folk ikke skal sulte i fengsel.