Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er et ran

Invalide Tom Magnar Thomsen (53) raser over byråkratisk flisespikking, som hindrer ham i å bygge tilpasset bolig på familieeiendommen.

Tom Magnar Thomsen håper fremdeles på en løsning slik at han får bygge tilpasset bolig på familieeiendommen i havkanten i Langesund. (Foto: Torbjørn Berg)
Tom Magnar Thomsen håper fremdeles på en løsning slik at han får bygge tilpasset bolig på familieeiendommen i havkanten i Langesund. (Foto: Torbjørn Berg) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LANGESUND (Dagbladet)
Samtidig får den lokale eiendomsbaronen Petter Øygarden og hans selskap Bratsberggruppen anledning til å bygge 42 boliger i samme område.

- Dette er et ran. Et langsiktig forsøk på å fordrive oss fra eiendommer som har vært i familiens eie i generasjoner. Et bevis på at det er pengemakta som rår, sier en rasende Tom Magnar Thomsen.

Han ble lam fra livet og ned etter et fall fra et tre den 5. januar 2007. Foruten familien, er håpet om egen tilpasset bolig til hans funksjonshemming, det eneste som har holdt Thomsen oppe siden fallet.

Han får full støtte fra de folkevalgte i Bamble kommune. Eiendommen ligger i et område regulert til landbruk, natur og fritid.

I dag bor Tom og familien i en vertikaltdelt leilighet som overhode ikke egner seg for funksjonshemma, og som i vinterhalvåret fengsler ham til ei stue på 40 kvadratmeter.

Strandlinje
-Kan ikke dette oppfattes som forskjellsbehandling?

-Nei, jeg ser det ikke slik. De nye boligene ligger i andre boligrekke, og har dermed ikke noen innvirkning på det som gjelder i denne saken, sier Morten Johannesen, direktør ved Fylkesmannen i Telemark.

Kampen står om berepet gjentetting av strandlinje og tilgjengelighet for publikum. Fylkesmannen argumenterer med at den omsøkte boligen vil gjøre området utilgjengelig for publikum.

At området allerede er betydelig gjentettet av boliger rundt eiendommen til Thomsen, samt at stort sett alle av de nylig 42 regulerte boligene ligger innenfor det strengt regulerte 100-metersbeltet, ble ikke vektlagt i behandlingen.

Saken er sendt til endelig avgjørelse hos settefylkesmannen i Aust-Agder i begynnelsen av januar. Saken er ikke ferdig behandlet.

Flere folkevalgte i Bamble er forundret over regelrytteriet til det statlige embedet. de hevder at det i realiteten ikke er strandlinje tilgjengelig for allmennheten.

Tom Magnar Thomsen lenket til rullestolen. (Foto Torbjørn Berg)
Tom Magnar Thomsen lenket til rullestolen. (Foto Torbjørn Berg) Vis mer

Kong Salomo
Telemark Høyres vara til Stortinget, Torbjørn Røe Isaksen, har sett på saken til Tom Magnar Thomsen.

-Dette er et typisk tilfelle av Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, og slik kan vi ikke ha det, sier Røe Isaksen.

Han har kommet over en merknad fra Kommunal- og forvaltningskomiteen, basert på et lignende tilfelle på Sola i Rogaland. Der søkte den slagramma bonden Ole Reke søkte om tilpasset bolig på egen tomt og fikk nei fra Fylkesmannen.

Dette ble fanget opp av stortingsrepresentantene Bent Høie (H) og Ivar Kristiansen (H) som formet en merknad til regjeringen i anledning Plan og byngingsloven.

Den ble behandlet i komiteen som vedtok enstemmig at kommunene skal kunne innvilge dispensasjonssøknader ut fra sosialmedisinske og menneskelige hensyn.

20 meter bak Tom Magnar Thomsen, kona Unni-Lise og sønnen Tom-André skal det oppføres mange boliger. (Foto: Torbjørn Berg)
20 meter bak Tom Magnar Thomsen, kona Unni-Lise og sønnen Tom-André skal det oppføres mange boliger. (Foto: Torbjørn Berg) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!