Dette er et sjeldent syn

En politibil i fergekø på vei til øyene i havgapet på Sunnmøre er ikke hverdagskost.

FERGEKØ: Det er ikke hverdagskost å finne en politibil i fergekø på vei ut til øyriket i havgapet utenfor Sunnmøre. Distriktet til Haram lensmannskontor består av fastlandet og fem øyer med rundt 9000 innbyggere. Den foreslåtte politireformen kan bare gjøre situasjonen bedre, mener polititopp i distriktet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET
FERGEKØ: Det er ikke hverdagskost å finne en politibil i fergekø på vei ut til øyriket i havgapet utenfor Sunnmøre. Distriktet til Haram lensmannskontor består av fastlandet og fem øyer med rundt 9000 innbyggere. Den foreslåtte politireformen kan bare gjøre situasjonen bedre, mener polititopp i distriktet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Haram lensmannskontor er Sunnmøre politidistrikts utskutte utpost mot havet. Her er fergetider og logistikk en viktig del av politiarbeidet.

Og det koster tid og penger å ta seg dit.

Ofte stormfullt De stormfulle øyene kan være stormfulle også på andre måter. Haramsøy er en av øyene i lensmannsdistrikter.

Øya har vært åsted for drap og ulykker som har rystet hele landet, men for politiet å komme dit er ikke alltid like enkelt. For her er fergeavgangene sjeldne, og turen rundt fra øy til øy er lang.

Den nye politireformen som ble lagt fram av politidirektør Odd Reidar Humlegård i går, blir møtt med spørrende skuldertrekk på gata i Brattvåg. Bygda ligger på fastlandet og er kommunesenteret i distriktet. Her holder også lensmannskontoret hus.

Bygdefolket Dagbladet pratet med vil ikke i avisa, rett og slett fordi de ikke aner hva den foreslåtte politireformen vil ha å bety for beredskapen i deres distrikt.

På lensmannskontoret blir vi henvist til Oddbjørn Solheim, den nye politistasjonssjefen Sunnmøre politidistrikt. Det er han som har ansvaret for at hele distriktet føler trygghet, grisgrendt eller ikke.

Fjell og fjord - Vi tok bilder av en politibil fra Haram lensmannskontor i ei fergekø i dag. Ikke så ofte det skjer Solheim?

- Kanskje ikke så ofte som vi ønsker, men vi bor i en del av landet der fjorder og fjell er hverdagen. Dette skaper selvfølgelig utfordringer. Derfor har vi nå satt i gang «Prosjekt Sunnmøre», en lokal gjennomgang av ressursene for å utnytte det vi rår over på en bedre og mer effektiv måte. Ikke minst for å få ned responstiden.

- Du frykter ikke at en reduksjon av politidistrikter vil gjøre det vanskeligere å prioritere øyene i Haram?

BLIR BEDRE: Det er politistasjonssjef Oddbjørn Solheim ved Sunnmøre politidistrikt som skal telle på knappene når ressurser skal settes inn. Han tror reformforslaget vil gjøre ting bedre. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET
BLIR BEDRE: Det er politistasjonssjef Oddbjørn Solheim ved Sunnmøre politidistrikt som skal telle på knappene når ressurser skal settes inn. Han tror reformforslaget vil gjøre ting bedre. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET Vis mer

- Nei, det kan bare bli bedre enn det er nå, og jeg tror tida er inne for en omlegging. Ting er ikke bra nok, og vi har et minimalt handlingsrom selv om situasjonen er bra totalt sett i politidistriktet. Vi har landets laveste bemanning, men det hersker en god ånd hos oss.

Haiker Store ulykker og hendelser som krever politifolk på stedet raskt må ofte løses med god fantasi, og hjelp fra andre. Ofte velger politiet å «haike» med redningshelikopteret ut på slike jobber. Dette er ikke ideelt for politifolkene som da må legge igjen sitt utstyr på fastlandet.

Rykke ut gjør de, og ifølge Solheim gjør de ikke forskjell på folk.

- Nei. Det er alvorsgraden i hendelsen som skal være avgjørende om vi sender folk. Ikke om det ligger avsides eller vanskelig til, sier han.

Blir bedre - Du frykter ikke at dere skal bli avspist av trønderne i et stort politidistrikt?

- Nei, ikke i det hele tatt. Vi trenger effektivisering og en viss sentralisering for å oppnå hensikten som jo er bedre polititjenester.
Jeg tror det vil bli bedre med det reformforslaget, men er ikke så naiv at jeg tror det blir himmelriket som kommer til oss. Vi vil fortsatt ha fjord og fjell rundt oss, og vi må fortsatt jobbe for å få best utnyttelse av de ressursene vi har. Der kan blant annet ny teknologi gi oss viktig hjelp, sier Oddbjørn Solheim.