Stor rettssak mot gjengmedlemmer i Chicago

- Dette er et stjernelag av de verste av de verste. De terroriserte byen

Seks gjengmedlemmer står for retten.

TILTALT: «The earth is our turf» har Paris Poe tatovert over ryggen. Dette skal være mottoet til Hobos. Foto: United States Attorney's office in Chicago via AP / NTB scanpix
TILTALT: «The earth is our turf» har Paris Poe tatovert over ryggen. Dette skal være mottoet til Hobos. Foto: United States Attorney's office in Chicago via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Chicago sitter seks gjengmedlemmer fra den beryktede gjengen Hobos på tiltalebenken, i det som blir beskrevet som den største saken i sitt slag i Chicagos nyere historie.

Aktoratet mener de seks mennene tok kontroll over det lukrative narkotikamarkedet sør i Chicago ved å drepe, lemleste og torturere.

- I over et tiår har Hobos' hensynsløshet og vold frambrakt frykt hos folk som bor sør i byen. I sin arroganse trodde de at de var hevet over loven, sa aktor Patrick Otlewski, under sitt innledningsforedrag.

Tre drapsmotiv

Otlewski karakteriserte også gjengmedlemmene som «et stjernelag av de verste av de verste».

- De terroriserte byen.

Aktoratet skal i løpet av rettssaken forsøke å knytte mennene til ni drap. Deres terrorregime skal ha vart fra 2004 til 2013.

Påtalemyndighetene mener at motivene bak drapene kan deles inn i tre kategorier:

  • De drepte for å øke sin egen status og sitt eget territorie.
  • Narkotikarelaterte drap.
  • Drap for å bli kvitt de som samarbeidet med politiet.

- Dere vil se drapsmenn inn i øynene hver eneste dag, sa Otlewski til juryen.

Drepte vitne

Det blodige punktumet for Hobos kom for tre år siden. Da skal en av de tiltalte, Paris Poe, som skal ha vært mannen som utførte drap for Hobos, på brutalt vis ha drept Keith Daniels.

TILTALT: Paris Poe skal ha drept vitnet Keith Daniels, mener påtalemyndighetene. Foto: Violent Crimes Task Force, Chicago Division via AP / NTB scanpix
TILTALT: Paris Poe skal ha drept vitnet Keith Daniels, mener påtalemyndighetene. Foto: Violent Crimes Task Force, Chicago Division via AP / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Otlewski skal Daniels ha blitt skutt 25 ganger på kloss hold like foran øynene på sin fire år gamle stedatter og sin seks år gamle stesønn.

Daniels og barna kjørte inn på en parkeringsplass etter å ha vært på søndagsmiddag hos besteforeldrene, da Poe skal ha dukket opp bak noen busker og begynte å skyte.

Daniels gikk ut av bilen, trolig i et forsøk på å beskytte barna og holde dem ute av skuddlinja.

- Han (Poe) stod over Daniels' kropp og skjøt og skjøt, om og om igjen. Så gikk han rolig, kaldt og profesjonelt rundt bilen, bort til et ventende kjøretøy og dro avgårde.

- Hvem kan gjøre noe sånn? Denne mannen i denne rettssalen. I den blå t-skjorta. En kaldblodig drapsmann, sa aktor og pekte på Poe.

Benekter straffskyld

Poe, og de fem andre mennene, benekter alle straffskyld. Poes forsvarer ba juryen fokusere på bevisene i saken i månedene som kommer.

- Å kalle noen en kaldblodig drapsmann er ikke bevis, sa forsvarer Patrick Blegen.

Han mener påtalemyndighetene ikke har noen bevis som knytter Poe til drapet.

Politiet mener at Daniels ble drept fordi han tystet på Hobos. Han vil likevel få en rolle i rettssaken, da dommeren har tillatt at hans vitnemål fra en storjury kan spilles av i retten.

Hovedfokuset under rettsaken vil bli på drapene av vitner og informanter. Det første informantdrapet fant sted i 2006, og det siste var altså drapet på Daniels i 2013.

Aktoratet vil også forsøke å bevise at de seks mennenes handlinger kan knyttes til organisert kriminalitet, og vil vise til et mønster av kriminell adferd i en nøye organisert struktur.

- Dette er ikke mafiaen

Det mener forsvarerne at de ikke kan. Carl Clavelli, en av forsvarerne, sa at Hobos ofte handlet på måfå som individer.

- Dette er ikke mafiaen eller Ku Klux Klan der medlemmer kan komme og gå, og organisasjonen består, sa Clavelli.

Blant de tiltalte er også mannen aktoratet mener var gjenglederen, Gregory Chester.

Chesters forsvarer sa i sitt innledningsforedrag at saken er bygd på løgner, «kjøpt og betalt for» av kriminelle som så etter en vei ut av sine egne problemer og av et overivrig politi som ønsket å fremme sine egne karrierer.

- Folk som burde vært i fengsel resten av livet får gyldne avtaler. Det spiller ingen rolle for påtalemyndigheten, så lenge de får si de magiske ordene: Gregory Chester gjorde det, sa forsvarsadvokat Beau Brindley.

Ifølge Brindley skal Chester ha tjent litt penger på narkotikasalg og gambling på casinoer, men at han aldri var en del av en kriminell organisasjon.

Han var bare «en fyr på gata med penger» som havnet i søkelyset til politietterforskere som bestemte seg for «å ta ham på en eller annen måte».

Bodde i sosialboliger

Hobos skal ha blitt dannet av medlemmer fra flere gjenger, som alle hadde en base i Sør-Chicago, ved et boligkompleks med sosialboliger.

Boligkomplekset er nå revet, og det skal også ha vært bakgrunnen for navnet. Hobos betyr som kjent uteliggere.

Det er ventet at aktoratet vil føre bevis for at de tiltalte kalte hverandre «hobo» under samtaler og tok like tatoveringer som identifiserte dem som Hobos.

Under rettssakens første dag onsdag fortalte aktoratet om ran, skuddvekslinger og nakotikasalg, om våpen med kuler som kunne gå gjennom biler, om menn som hang ut av bilvinduer mens de skjøt på ledere av rivaliserende gjenger, samt en biljakt som involverte baskestjernen Bobby Simmons.

Poe skal ha truet til seg et svært verdifullt smykke fra Simmons i 2006. Simmons og noen andre fulgte etter Poe, da de skal ha blitt skutt på.

- Dette var ikke en film. Dette var ekte. Dette var Hobos verk, sa aktor Otlewski.

Det er ventet at rettssaken vil vare i flere måneder. Hvis de blir kjent skyldig kan de seks vente seg å måtte tilbringe resten av livene i fengsel.

Kilder: AP / The Chicago Tribune / Chicago Sun Times

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer