- Dette er et terrorangrep

Flere sentralt plasserte kilder sier at eksplosjonen i den franske oljetankeren Limburg skyldes et terrorangrep. Mannskapet har nå forlatt skipet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen skjedde da oljetankeren Limburg skulle møte en losbåt som skulle hjelp dem til havna Mina al-Dabah, nær Mukalla i Jemen. Det ble blåst et stort hull i skroget, og store flammer slo opp fra den brennende oljen.

11 av de 25 sjøfolkene om bord på tankeren ble evakuert umiddelbart. De siste 14 prøvde lenge å slukke brannen, men måtte gi opp.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er en person savnet, men opplysningene blir så langt ikke bekreftet av noen andre kilder.

Overlagt

Visekonsul Marcel Goncalves ved den franske ambassaden i Jemen sa til nyhetsbyrået AFP at en båt fullastet med eksplosiver kjørte inn i siden på skipet, skriver NTB.

- Det ser ut til å være et angrep på linje med «USS Cole», sa Goncalves.

- Vi anser dette som en overlagt handling, sa Jacques Moizan, direktør i rederiet Euronav, som eier tankeren.

- Å bryte gjennom det ytre skroget i denne tankeren med dobbelt skrog som ble bygd for bare to år siden, krever stor kraft, sa Moizan ifølge NTB.

Benekter

Sentralt plasserte kilder som CNN har snakket med, sier at eksplosjonen skyldes et terrorangrep. Også nyhetsbyrået AFP har snakket med kilder bekrefter opplysningene. Ingen av kildene vil imidlertid stå fram med mistankene sine, og de franske myndighetene sier at det er for tidlig å si hva som er årsaken til eksplosjonen.

Transportministeren i Jemen, Saeed Yafa, benekter at terrorister står bak. Han sier at eksplosjonen skyldes en teknisk feil.

Advarte

Limburg, som fraktet 397.749 fat råolje, var på vei fra Iran til Jemen da eksplosjonen skjedde.

Hvis terrormistanken stemmer, er angrepet svært likt attantatet mot det amerikanske krigsskipet USS Cole i Jemen, som kostet 17 soldater livet. Amerikanske myndigheter mistenker at al-Qaida utførte aksjonen.

Det er bare en måned siden det amerikanske sjøforsvaret advarte mot risikoen for terrorangrep mot oljetankere.

EKSPLODERTE: Mannskapet har forlatt den franske oljetankeren som står i brann.