GARANTERER FOR ABORTLOVEN: - Et sterkt Frp vil være avgjørende for hva som blir politikken i en borgerlig regjering, sier Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GARANTERER FOR ABORTLOVEN: - Et sterkt Frp vil være avgjørende for hva som blir politikken i en borgerlig regjering, sier Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Dette er et tilbakeskritt

Splid på borgerlig side om abortspørsmålet. Venstre og Frp er helt uenige med Høyre og KrF. Frp stiller seg som garantist for abortloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abortspørsmålet splitter de borgerlige partiene. I Dagbladet i dag flagget Erna Solberg standpunkt i debatten som raser internt i Høyre. Partilederen er enig med partiets programkomité, som ønsker å endre og skrenke inn abortloven. Høyres kvinneforum er imot.

Det er også Frp og Venstre.

«Dolkestøt» og «tilbakeskritt» - Frp er ikke enige med Erna Solberg i dette. Vi ønsker ikke å stramme inn abortloven eller retten til å bestemme selv. Vi har full tillit til at kvinner klarer å gjøre en egen vurdering. Dersom dette blir vedtatt på Høyres landsmøte, synes jeg det er et tilbakeskritt. Men de skal møte motstand, sier Frp-leder Siv Jensen.

- Jeg er veldig skuffa, og føler dette som et dolkestøt mot kvinner på kvinnedagen. Erna som kvinnelig partileder bør lytte til sitt kvinneforum. Jeg håper at de klarer å overbevise nok folk. Hvis Høyre vedtar dette, er det et stort skritt tilbake, og vekk fra det prinsipielle om om kvinners rett til å velge selv og bestemme over egen kropp, sier Guri Melbye, leder av Venstres programkomité.

Berømmer Høyre KrF støtter og berømmer Høyre.

- Jeg synes både det som programkomitéen og Erna Solberg sier i dette er et viktig skritt i riktig retning. Uavhengig av grunnsyn om abort, er dette med eugenisk indeks (medisinske tilstander ved fosteret, journ.anm.) som selvstendig abortkriterium noe som mange reagerer på. For å forstå reaksjonene til de som lever med tilstander som for eksempel Downs syndrom eller ryggmargsbrokk, kan man tenke seg hvordan alle ville ha reagert dersom kjønn skulle vært et abortkriterium. Jeg vil berømme Høyre for at de tør å være ærlige i denne saken. Det koster å gå inn i den etiske diskusjonen, sier Krfs Dagrun Eriksen.

KrF ønsker å gå lenger enn Høyre, og vil fjerne eugenisk indeks som kriterium helt. De har programfestet fosterets rett til liv.

Frp garanterer for loven Dersom Høyres landsmøte sier ja til å endre abortloven og de borgerlige vinner valget, kan regjeringsforhandlingene bli heftige.

- Vi er glade for at Høyre og KrF står sammen om dette, noe som gir god mulighet for endring, sier Dagrun Eriksen.

BERØMMER HØYRE: KrFs nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet.
BERØMMER HØYRE: KrFs nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet. Vis mer

Men Frp stiller seg som garantist for uendret lov.

- Nå har ikke Høyres landsmøte avgjort saken ennå, men jeg understreker at et sterkt Frp vil være avgjørende for hva som blir politikken i en borgerlig regjering, også på dette området, sier Siv Jensen.

- Om det blir regjeringsskifte, vil Frp kjempe for at loven ikke endres. Vi kan da eventuelt bli garantisten for at vi beholder dagens abortlov slik den er, sier Frps stortingspolitiker Laila Marie Reiertsen.

ØNSKER LOVENDRING: - Dette standpunktet har Høyre hatt i 12 år, sier Erna Solberg til Dagbladet i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
ØNSKER LOVENDRING: - Dette standpunktet har Høyre hatt i 12 år, sier Erna Solberg til Dagbladet i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer