Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erik Tandberg om Falcon Heavy:

- Dette er et utrolig stort skritt framover

Romfartseksperten lar seg imponere stort av Elon Musk. Nå tror han vi kan få se mennesker på Mars i 2024.

EKSTASE: "Romveteran" Erik Tandberg sier rakettoppskytingen tirsdag ikke kunne gått bedre.
Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
EKSTASE: "Romveteran" Erik Tandberg sier rakettoppskytingen tirsdag ikke kunne gått bedre. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var veldig usikker på om dette ville gå bra. Det er enorme krefter som spiller inn. Men nå er jeg rett og slett bare imponert over Elon Musk. Dette viser at det ikke bare er NASA, men også private aktører som kan bidra til romfarten, sier Erik Tandberg.

Den 85 år gamle romfartseksperten er i ekstase etter at tirsdagens rakettoppskyting på amerikansk jord ble en suksess. Selv har han sittet spent og fulgt med på tv-sendingen fra USA, og er ikke i tvil om at det Musk har gjort vil være viktig for framtida.

SpaceX, som står bak raketten, ledes av nettopp Tesla-gründeren.

- Selv om det er noe optimistisk, så skal man ta det på alvor når Musk sier at han vil sende mennesker til Mars i 2024. Hadde det vært hvem som helst andre som sa det, så hadde jeg vært skeptisk. Men det virker som om han får til det meste, sier Tandberg som har fulgt utviklingen i romfarten med lupe i flere tiår.

Raskere utvikling

Omkring 100 000 tilskuere hadde møtt opp for å få med seg øyeblikket da «Falcon Heavy» forlot jordoverflata til øredøvende jubel klokka 21.45 norsk tid.

Den pensjonerte sivilingeniøren Tandberg slår fast at oppskytingen ikke kunne gått bedre, selv om den ble noe forsinket på grunn av kraftig vind.

Selv tror rakettoppskytingen tirsdag også vil føre til at utviklingen videre skyter fart.

- Dette er et utrolig stort skritt framover, og har bidratt til at man kan nå mål i romfarten både rimeligere og raskere enn hvis bare det offentlige skal jobbe med det. Det skal bli spennende å se hvilke planer NASA nå legger for 2019, og om de lar seg påvirke av dette, sier Tandberg.

Ikke større enn Apollo 11

Han mener det er utelukkende positivt for utviklingen at kommersielle aktører nå kommer på banen, og tror et internasjonalt samarbeid mellom disse vil kunne bidra til at man ser enda raskere framskritt.

Hvor stor dagens oppskyting er i romfartshistorien, har han derimot litt vansker med å plassere.

- Det er ikke godt å si, men det er i alle fall ikke større enn den første månelandingen. Og det slår heller ikke det første mennesket i rommet. Men at det er stort, det er det ingen tvil om, slår Tandberg fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!