- Dette er et veldig kraftig vulkanutbrudd

- Utbruddet vil mest sannsynligvis vare en uke, sier den islandske geologen Hjörleifur Sveinbjörnsson.

VULKANUTBRUDD: Vulkanskyen fortsetter å stige og er nå over 19 kilometer oppi lufta, sier Hjörleifur Sveinbjörnsson til Dagbladet. Han er geolog ved det islandske meteorologiske instituttet. Han forteller at vulkanutbruddet er kraftigere enn fjorårets. Foto: AFP/SCANPIX
VULKANUTBRUDD: Vulkanskyen fortsetter å stige og er nå over 19 kilometer oppi lufta, sier Hjörleifur Sveinbjörnsson til Dagbladet. Han er geolog ved det islandske meteorologiske instituttet. Han forteller at vulkanutbruddet er kraftigere enn fjorårets. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Vulkanskyen fortsetter å stige og er nå over 19 kilometer oppi lufta, sier Hjörleifur Sveinbjörnsson til Dagbladet. Han er geolog ved det islandske meteorologiske instituttet. Han forteller at vulkanutbruddet er kraftigere enn fjorårets. 

 - Det er et veldig kraftig utbrudd og vulkanskyen har allerede steget høyere enn i fjor, sier Sveinbjörnsson. Han tror likevel ikke at utbruddet vil få like stor effekt på flytrafikken som utbruddet i fjor.  

- Vi har allerede innført flyforbud 121 nautiske mil rundt vulkanen, men skyen vil mest sannsynligvis drive i en annen retning og ikke ramme Europa like mye som i fjor. Den vil drive nordover, sier Sveinbjörnsson. I tillegg består vulkanskyen foreløpig av mer damp enn aske.  

- Ennå er mye uklart - Hvor lenge kan utbruddet vare?  

- Det er det for tidelig å vite noe sikkert om, men jeg regner med en uke, sier Sveinbjörnsson. Han forteller at de oppdaget utbruddet omtrent klokka 19 islandsk tid (klokken 21 i Norge). Utbruddet skal være synlig fra store deler av landet, og det er registrert omtrent 50 små jordskjelv etter utbruddet.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer