- Dette er et voldsomt protestvalg

Men nå må Hamas vise seg ansvarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hamas seier i valget på ny nasjonalforsamling kan bare tolkes som en protest mot den sittende Fatah-regjeringen, mener tidligere Prio-forsker, nå førsteamanuensis i historie, Hilde Henriksen Waage.

Hun karakteriserer valgresultatet som en knyttneve i fjeset på Fatah.

- Fatah har ført en forfeilet politikk. De har prøvd å ri to hester på samme tid ved både ved å blidgjøre Israel, USA og EU, og samtidig skulle tilfredsstille palestinernes krav.

- De har ikke lykkes med noen av delene, sier Henriksen Waage til Dagbladet.no.

Hun mener valgnederlaget var uungåelig etter som Fatah ikke har klart å holde løftene de ga om å gjøre slutt på okkkupasjonen, frigjøre Gaza og Vestbredden, og få slutt på fattigdom og arbeidsledighet.

- Det eneste som er skjedd er at det er blitt mer håpløshet i den palestinske befolkningen.

Stor legitimitet

I en situasjon med mye korrupsjon, høy arbeidsledighet og stor fattigdom har Hamas klart å vinne en stadig økende oppslutning i det palestinske folket.

- Hamas er det nærmeste du kommer både et korrupsjonsfritt, velorganisert politisk parti og en velferdsorganisasjon, sier Henriksen Waage.

Men den ytterliggående bevegelsen Hamas er svært omstridt, og står på både USAs og EUs liste over terroristorganisasjoner. Henriksen Waage mener det blir spennende å se hvordan organisasjonen takler å ta over makten.

- Hamas kan enten fortsette sine angrep på Israel eller vise seg å være ansvarlige. Riktig nok har Hamas har forandret retorikk og politikk i en mer moderat retning den siste tiden. Det betyr ikke at de er moderate.

Tonet ned retorikken

Hamas\' uttalte mål har vært å opprette en islamistisk stat i hele det gamle Palestina, det vil si inkludert der hvor Israel er. Nå sier de ikke det så tydelig lenger. 

I stedet gjorde Hamas det klart at de for første gang i historien er villig til å snakke med Israel gjennom en tredje part. Mandag sa en av Hamas\' toppledere Mahmoud Zahar dette i en pressemelding til nyhetsbyrået AP:

«Forhandlinger er ikke lenger tabu»

Dette er politisk taktikkeri fra Hamas\' side, mener Henriksen Waage.

- Hamas er ikke dumme. De skjønner at de ikke kan kvitte seg med verdens femte største militære makt støttet av USA. Dessuten skjønner de også at da de stilte til valg måtte de vise seg som en ansvarlig og akseptabel politisk aktør.

USA og EU med troverdighetsproblem

Henriksen Waage mener Hamas\' suksess i regjeringsposisjon er betinget av to forhold.

- For det første må de få til en regjeringsavtale eller koallisjon med Fatah eller de andre palestinske uavhengige gruppene. Men det som er enda viktigere er hva som skjer i forholdet til USA og EU.

Henriksen Waage mener USA og EU kan stå overfor et troverdighetsproblem dersom de nekter å godta Hamas som valgets vinner og forhandlingspart.

De må godta at islamister kan vinne demokratisk valg.

- USA og EU kan ikke komme å si at de er for demokratisering i Midtøsten, for deretter å komme å si: Hei, vi likte ikke folka dere valgte.

- Hvis Vesten nå tar til fornuft, så fortsetter de å gi økonomisk støtte til de palestinske selvstyreområdene og de forholder seg til Hamas som en ansvarlig aktør i Israel/Palestina-konflikten.

<B>MÅ VISE SEG ANSVARLIGE:</B> Både Hamas og Israel og deres allierte må opptre ansvarlig i den nye situasjonen som har oppstått etter valget, mener Hilde Henriksen Waage.