Dette er ETA

Dersom ETA står bak attentatene, blir det den blodigste aksjonen i den baskiske separatistorganisasjonens 30 år lange kamp for baskisk løsrivelse fra Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige måned erklærte ETA (Euskadi ta Askatasuna) ensidig våpenhvile i Catalonia, nordøst i Spania, men gjorde det samtidig klart at den væpnede kampen skulle fortsette i resten av Spania.

Da spansk politi for mindre enn to uker siden arresterte to mistenkte ETA-medlemmer på vei til hovedstaden med 500 kilo sprengstoff, var det klart at ETA tok sikte på voldelige aksjoner i forbindelse med valget.

ETA har i alle år brukt attentater og bombeangrep som metode for å presse fram kravet om selvstendighet for Baskerland, som omfatter tre provinser i det nordlige Spania og det sørvestlige hjørnet av Frankrike.

Baskerland har tradisjonelt vært en av de rikeste og mest utviklede regionene i Spania, med en velutviklet industri. Men baskisk språk og kultur ble brutalt undertrykket spesielt under Franco-diktaturet. I motsetning til katalansk er baskisk et språk som ikke har noe slektskap med spansk.

Attentater

Vanligvis er målene for ETAs attentater politifolk og politikere, men det har også vært en rekke bombeattentat som har rammet vanlige mennesker og turister. I 1995 ble et drapsforsøk på kong Juan Carlos forhindret av politiet.

Det verste attentatet inntil torsdag var da 21 mennesker ble drept av en bilbombe mot et kjøpesenter i Barcelona i 1987. Ifølge spanske myndigheter er ETA ansvarlig for drapene på over 850 mennesker siden 1968.

Ekspertene tror at en 14 måneder lang ensidig våpenhvile som ble avsluttet høsten 1999, bare hadde til hensikt å rekruttere nye folk og konsolidere stillingen for videre væpnet kamp.

Virket svekket

Men bevegelsen har virket svekket de siste årene som følge av den harde kursen som regjeringen til statsminister José Mar]a Aznar har lagt seg på. Etter at han ble utsatt for et attentatforsøk mens han var opposisjonsleder i 1995, har ødeleggelsen av ETA vært hans hovedprioritet.

Blant annet forbød han i fjor ETAs politiske gren, Herri Batasuna, som fikk rundt 10 prosent av stemmene ved valget i 2001. Siden 2000 er 650 mistenkte ETA-medlemmer arrestert, derav 179 bare i fjor.

I tillegg synes flertallet av den baskiske befolkningen å ha fått mer enn nok av bevegelsens terrormetoder.

I de siste årene har ETAs attentater utløst massedemonstrasjoner med hundretusener av deltakere, ikke bare i det øvrige Spania, men også i Baskerland.

Det viktigste regionale partiet for baskerne, det konservative Baskiske nasjonalistpartiet, utpekte straks ETA som ansvarlig for togattentatene torsdag.

- Ingen ekte basker ville gjøre den slags, sa den baskiske regionale lederen Juan José Ibarretxe.

- Jeg er sikker på at ETA skriver på slutten av sin historie. De legger dynamitt under demokratiet og freden, la han til.

(NTB)