Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

800 jobber med innspurt:

- Dette er Europas viktigste prosjekt

Equinor har aldri hatt et høyere aktivitetsnivå enn nå, ifølge konserndirektør Margareth Øvrum.

Mot produksjonsstart i 2019: Konserndirektør i Equinor, Margareth Øvrum, besøker Johan Sverdrup-feltet tirsdag. Foto: Finansavisen
Mot produksjonsstart i 2019: Konserndirektør i Equinor, Margareth Øvrum, besøker Johan Sverdrup-feltet tirsdag. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen: - Jeg er litt skuffet over regnværet, men prosjektet går over all forventning, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, til Finansavisen.

Sikorskyen har lagt bak seg den knappe 50 minutter lange flyturen fra Sola flyplass og konserndirektøren har satt beina på energiselskapets flaggskip i Nordsjøen - Johan Sverdrup-feltet.

Det lave skydekket har ført til begrenset sikt fra helikoptervinduet, men plutselig kommer plattformene ut av skyene, og flomlyset får den enorme konstruksjonen nærmeste til å skinne i det blå havet.

- Jeg har hatt mange offshorebabyer, men dette er nok den viktigste, og i alle fall en størst. Jeg mener Johan Sverdrup er Europas viktigste industriprosjekt, sier Øvrum.

800 arbeidere: Equinors oljeplatform Johan Sverdrup i Nordsjøen. Foto: NTB Scanpix
800 arbeidere: Equinors oljeplatform Johan Sverdrup i Nordsjøen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Milliardforbedringer

- På mindre enn fire måneder har vi gått fra å ha null personer her ute i havet, til over 800, sier Øvrum.

Da Equinor leverte planen for utvikling og drift til Olje- og energidepartementet for første fase i 2015 var investeringskostnadene i utgangspunktet anslått til 123 milliarder kroner. De tre seneste årene er imidlertid kostnadene nedjustert til 88 milliarder kroner.

Øvrum mener noe av det mest imponerende er forbedringskulturen som har festet seg ved prosjektet.

Equinor har guidet på at balanseprisen for den første fasen av prosjektet ville ende på under 15 dollar pr. fat, og under 21 dollar fatet for prosjektet.

- Johan Sverdrup har i utgangspunktet vært såpass lønnsomt at man egentlig kunne «satt seg tilbake», men vi har fått til en organisasjon som har ønsket å prestere bedre og bedre. I tillegg har vi hatt et veldig godt samarbeid med leverandørene. Det har vært noe av det morsomste med å følge dette prosjektet, sier konserndirektøren.

800 personer jobber med innspurt

Statusen for kjempeprosjektet i dag er at 80 prosent av første fase er ferdigstilt. Når anlegget etter hvert skal over i normal drift, vil rundt 200 personer være tilstrekkelig for å operere anlegget, hvorav rundt 65 personer til driften, 90 til å boringen og noen titalls personer på catering.

I dag jobber imidlertid rundt 800 personer offshore for å nå målsettingen om å få den første olje mot slutten av 2019, og prosjektet er godt i rute.

- Jeg hadde første tur i juni, men har nå vært her nøyaktig én uke, sier Terje Fossum, boreleder i Equinor.

Han har ansvar for uttestingen av boredekket, et arbeid som etter planen skal være ferdigstilt i løpet av høsten.

- Det er jo en veldig spennende plass å være og det er veldig mye som skjer. Mitt ansvar er først og fremst å følge opp testingen og sørge for at alt går etter planen, sier han.

Selve boringen vil i utgangspunktet et 30-talls personer fra Odfjell Drilling stå for, etter at selskapet vant kontrakten på de første produksjonsbrønnene- og boretjenestene i 2015.

Kjempe

«Trolig elefantfunn i Nordsjøen» og «Verdt 1.500 milliarder kroner» var noen av overskriftene som preget nyhetsbildet da Equinor (den gang Statoil) og Lundin slapp de første resultatene av prøveboringen i området Aldous Major og Avaldnes for syv år siden.

På nyåret 2012 annonserte daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe at feltet 160 kilometer vest for Stavanger skulle hete Johan Sverdrup, etter den juristen og politikeren som av mange regnes som den norske parlamentarismens far.

«På samme vis som Johan Sverdrup betydde mye for formingen av det moderne Norge, håper jeg det nye feltet vil bidra vesentlig til utviklingen av det norske demokratiet og vårt samfunn i fremtiden», sa Borten Moe den gang.

Mye tyder på at feltet vil gjøre nettopp dét.

Feltets oljeinntekter vil utgjøre rundt 350 millioner kroner hver dag når feltet kommer i full produksjon basert på dagens oljepris.

- Det dekker jo en del av den norske velferdsstaten, sier Øvrum.

Prosjektdirektør Trond Bokn for Johan Sverdrup-feltet sier prosjektet har hatt «veldig gode rundetider» underveis.

- 20 prosent av jobben i første fase gjenstår, og av dette utgjør rundt 10 prosent boring av brønner, som vi kommer til å gjøre i stor grad etter oppstart. Frem til oppstart er det snakk om ferdigstillelse og uttesting. Blant annet et nytt gasseksportrør, bygge ferdig en plattform i Sør-Korea og hovedkvarteret på Stord, og å sammenstille dette til havs, sier han.

Flere økonomisaker:

Harvard-økonom: - Dette er den største risikoen

Teknologi endrer markedet

Færre aktive oljerigger i USA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!