SVERIGEDEMOKRATENE: To SD-politiker har meldt seg ut av partiet, og sju andre suspendert, etter avsløringer om tidligere bindinger til nynazist-miljø. Video: Expressen TVVis merVis mer Vis mer Vis mer

Valget i Sverige:

Dette er ex-nazistene som stiller til valg for Sverigedemokraterna

Svensk avis og stiftelse med gransking før valget.

Temperaturen stiger noen hakk hver dag foran valget i Sverige neste helg.

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) har vokst kraftig foran det avgjørende valget neste helg, der valg til Riksdagen, kommuner og län (fylker) er slått sammen.

SD ligger an til å bli et av de tre største partiene, med oppslutning tett rundt 20 prosent på de siste målingene.

Torsdag kveld «ryddet» Sverigedemokraterna (SD) opp med sju eksklusjoner og to utmeldelser av kandidater med bakgrunn fra sterkt naziinspirerte organisasjoner.

Dette skjer i kjølvannet av Expressens avsløring. Den svenske avisa avslørte tidligere denne uka at flere medlemmer av det nå oppløste nynazistiske politiske partiet Nasjonalsocialistisk front (NSF), er kandidater for SD i valget 9. september.

FULLSATT PARK I REGNVÆR: Sverigedemokraternas partileder Jimmy Åkesson i Halmstad i kjerneområdet Sør-Sverige torsdag kveld. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix.
FULLSATT PARK I REGNVÆR: Sverigedemokraternas partileder Jimmy Åkesson i Halmstad i kjerneområdet Sør-Sverige torsdag kveld. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB Scanpix. Vis mer

Sammen med den antirasistiske stiftelsen Expo, har avisa gransket alle kandidater fra alle partier i valget, og sjekket dem opp mot lister over nazistiske aktivister.

Dette utgjør 6 000 riksdagskandidater, 12 000 fylkestingskandidater og 52 000 kommunestyrekandidater.

De som avisa har fokusert på, har hatt dyp forankring i nazistiske miljøet, som medlemskap i organisasjoner, vært aktivister eller aktivt spredt propaganda.

Dette er noen av de med nazistbakgrunn som stiller til kommunevalg for Sverigedemokraterne.

Christian Luckmann (38)

I Ängelholm er Christian Luckmann (38), maskiningeniør, 14.-kandidat for Sverigedemokraterna. Han var medlem av NSF Klippan på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Da han først ble konfrontert av Expressen, rømte han inn i bilen og ville ikke svare. Seinere, på telefon, innrømmer Luckmann at han var med i NSF.

- Når man er ung, søker man tilhørighet, sier han.

- Jeg vil ikke si at jeg var spesielt nazistisk. Tvert imot egentlig. Jeg var en gutt som kom seg vekk da det begynte å bli for politisk.

- For kameratskapets skyld

I en mail til Dagbladet torsdag, før Sverigedemokraterna opplyser at to kandidater er strøket som medlemmer, skriver Luckmann:

1. Jeg har utmeldt som medlem i Sverigedemokraterna.

2. Jeg var med i NSF i gymnasiastene 1997-2000. Direkte etter eksamen (2000) begynte jeg å arbeide og hadde aldri noe problem med å leve et vanlig liv. Jeg kom inn i nye bekjentskapskretser, og kunne fjerne meg fra min tidligere omgangskrets.

3. Jeg ville ikke snakke med Expressen fordi jeg var mitt oppe i noe fysisk anstrengende. Jeg opplevde dem til og med som vulgære, og jeg ble opprørt.

4. Jeg var medlem i NSF først og fremst for kameratskapets skyld. At jeg havnet der, handlet til stor del om å fylle en ledig plass i tilværelsen. Samtidig var jeg nysgjerrig og kanskje naiv. Jeg ble medlem i flere politisk organisasjoner -96 og -97, til og med «vanlige». Bare NSF var ekstrem.

5. Jeg har unngått å uttrykke nazistiske hensikter, selv om jeg iblant måtte vike for gruppepresset (oftest ikke).

6. Sverigedemokraterna visste ikke om min tid i NSF. Det kjentes aldri relevant ettersom jeg la det bak meg for lenge siden.

7. Jeg forstår at det skaper reaksjoner, men jeg er også fast overbevist om at mennesker kan forandres. Jeg har tatt avstand fra nazismen siden jeg byttet kompiser for snart 20 år siden. Jeg ser på meg selv som en av «the good guys» og er demokrat «to the bone». At jeg har engasjert meg i SD, har ingen ting med min tid i NSF å gjøre - utover det at SD i seg selv er en antinazistisk organisasjon (hvilket er bra). Mitt engasjement i SD kom av at jeg likhet med mange i Sverige syntes att Sverige var på vei i feil retning.

Det skriver altså Christian Luckmann til svar på Dagbladets spørsmål om hans tidligere politiske engasjement.

Og han legger til at han har det «mycket dåligt» for dagen - utenfor partiet Sverigedemokraterna og uten støtte.

HVEM BLIR STATSMINISTER ? Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson - en av dem blir med rimelig stor sikkerhet svensk regjeringssjef etter valget Men det parlamentariske grunnlaget er rimelig like usikkert. Foto: Erik Simander, TT /NTB Scanpix.
HVEM BLIR STATSMINISTER ? Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson - en av dem blir med rimelig stor sikkerhet svensk regjeringssjef etter valget Men det parlamentariske grunnlaget er rimelig like usikkert. Foto: Erik Simander, TT /NTB Scanpix. Vis mer

Pierre Ingesson (25)

Pierre Ingesson (25), konsulent, stiller som 11.-kandidat for Sverigedemokraterna til bystyret i Jönköping. I fjor kom det fram bilder av Ingesson, han poserte med fascistiske ideologer på en høyreekstrem forelesning. Han har også vært støttemedlem i NSF, har deltatt på forskjellige fester, møter og delt ut flygeblad.

Han er også aktiv på det høyreekstreme forumet Nordisk.nu, ifølge Expressen.

Han er den andre valgkandidaten uten medlemskap etter Expressens avsløringer.

Overfor avisa i kveld beklager han, og sier at han ikke kan fortsette uten støtte.

Ingesson sier han skammer seg. Han skylder på at han er interessert i historie, og at «man dessverre ble indoktrinert i en bevegelse som er forferdelig».

- Nasjonalsosialismen er blant det verste som noensinne har hendt i verdenshistorien, sier han.

Andreas Olofsson (37)

Andreas Olofsson er kandidat for Sverigedemokraterna i Skåne kommune. Han har vært lokal leder for NSF Klippan på 90-tallet.

- Det var en ekstremt dum tid og jeg tar avstand fra det, sier Olofsson til Expressen.

NSF Klippan ble lagt ned i 2002, men Olofsson fortsatte i Parabellum, som i høyreekstreme kretser beskrives som en slags vaktstyrke.

Han vil ikke fortelle hva han gjorde der, og sier han er et annet menneske i dag.

Thomas Jelinek (38)

En annen tidligere lederskikkelse i NSF Klippan stiller også til valg for Sverigedemokraterna - i Klippan.

Thomas Jelinek, 38, innkjøper, var aktiv i NSF på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet. På et tidspunkt var han lokal propagandasjef.

På spørsmål om han var nazist, har han svart Expressen at det var mulig man kunne kalle ham det den gang, men absolutt ikke nå.

På Dagbladets spørsmål om et intervju, svarer Jelinek:

«Hei! Jeg har bestemt meg for ikke å gi flere intervjuer nå. Det tilhører fortida, og jeg har valgt å videre for lenge siden. Ha en fin dag. Mvh Thomas»

Tobias Ekberg (39)

Også Tobias Ekberg, som skal ha vært medlem av NSF Klippan, er kandidat i samme kommune.

Han innrømmer at han har befunnet seg i samme kretser som tidligere aktive NSF medlemmer, men at han aldri har vært aktiv eller betalt for et medlemskap - selv om Expressen har funnet han i NSFs medlemsregister.

- Min historie for snart 20 år siden er et avsluttet kapittel som jeg ikke er stolt over.

Stellan Mårtensson (45)

På 90-tallet skal Stellan Mårtensson ha vært en organisert nazist i NSF. Han stiller til valg i kommunen Simrishamn. Da han ble konfrontert av Expressen, hevdet han at han ikke visste NSF var nazister.

- Det var 25 år siden, sier han bare.

Dagbladet har forsøkt å kontakte Mårtensson, Ekberg, Ingesson og Olofsson, uten hell.