Dette er faktisk en fjellformasjon

Spektakulære bilder tatt av astronaut på Den internasjonale romstasjonen.

FASCINERENDE FJELL: Richat i Mauritania har lenge vært en gåte for geologene. Og slik ser altså fjellkjeden ut fra et utsiktspunkt 386 kilometer over jordoverflata. Foto: ANDRÉ KUIPERS / ESA / NASA
FASCINERENDE FJELL: Richat i Mauritania har lenge vært en gåte for geologene. Og slik ser altså fjellkjeden ut fra et utsiktspunkt 386 kilometer over jordoverflata. Foto: ANDRÉ KUIPERS / ESA / NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mangt på bakken kan fortone seg helt annerledes når man befinner seg i bane 386 kilometer over jordoverflata. Som Richat-strukturen i Mauritania, som nylig ble fotografert av astronaut André Kuipers fra hans utsiktspunkt på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Fjellformasjonen, som også er kjent som Saharas øye, for sin plassering vest i den enorme ørkenen, har lenge vært en gåte for geologer, og ulike teorier om strukturen, som er ca. 30 kilometer i diameter, har vært framsatt.

Inntil nylig var den dominerende teorien at Richat er et meteorittkrater, ut fra formen og størrelsen. Nå er imidlertid konsensusen at Richat må være dannet av at de ulike steinlagene i området er erodert slik at mønsteret er oppstått, ifølge The Geology News Blog.

Nederlandske Kuipers, som tok bildet 7. mars med sitt Nikon 2Xs speilreflekskamera, er en av seks astronauter fra ulike land som for tida er på langtidsopphold på romstasjonen, ifølge Our Amazing Planet.

Besetningen på ISS benytter ofte anledningen til å poste spektakulære rombilder på sosiale medier som Facebook, og romfartsorganisasjonene bruker bildene for å skape blest og entusiasme rundt vitenskap og forskning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer