Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er falske anklager

Lederen av Oslo Freedom Forum, norsk-venezuelanske Thor Halvorssen, raser over anklagene fra Manifest Analyse - og at de støttes av en fredsforsker fra Prio.

AVVISER ALLE PÅSTANDER: - Oslo Freedom Forum har strenge kriterier for hvordan talerne velges ut. Ingen av dem har tatt til orde for illegal vold og alle må være utøvere av ikke-voldelige politiske handlinger, sier
Thor Halvorssen, leder av arrangørorganisasjonen Human Rights Foundation. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
AVVISER ALLE PÅSTANDER: - Oslo Freedom Forum har strenge kriterier for hvordan talerne velges ut. Ingen av dem har tatt til orde for illegal vold og alle må være utøvere av ikke-voldelige politiske handlinger, sier Thor Halvorssen, leder av arrangørorganisasjonen Human Rights Foundation. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER (Dagbladet): Ildsjelen bak Oslo Freedom forum raser mot anklagene fra Manifest Analyse, støttet av en forsker fra Fredsforskningsinstituttet Prio, om at talere på dagens konferanse har vært involvert i eller støttet militærkupp i Latin-Amerika.

- Anklagene er falske, skriver Halvorssen i en e-post til Dagbladet.

- Oslo Freedom Forum har strenge kriterier for hvordan talerne velges ut. Ingen av dem har tatt til orde for illegal vold og alle må være utøvere av ikke-voldelige politiske handlinger, skriver Halvorssen, norsk-venezuelaneren som står bak The Human Rights Foundation, som arrangerer Oslo Freedom Forum. 

Utsatt for kidnapping og attentatforsøk
På konferansens hjemmeside er ikke de tre deltakernes rolle i kuppene berørt.

Leopoldo López presenteres utelukkende som politiker og demokratiforkjemper, som har vært utsatt for kidnapping og attentatforsøk og blitt utesteng fra valgdeltakelse under Chavez-regimet. Det vises til at han bl.a. har vunnet en pris fra Transparency International for åpenhet i kommunen han var ordfører i.

-  Forkjemper for ytringsfrihet
Mediamogulen Marcel Granier presenteres også utelukkende som en ytringsfrihetsforkjemper, som under Chavez-regimet har opplevd å få sin TV-stasjon motarbeidet og stengt, og blitt utskjelt som fascist og kuppmaker, på grunn av TV-stasjonens kritikk av Chavez-regjeringen.

Halvorssen skriver til Dagbladet at en rekke seriøse internasjonale samfunnsaktører, som Europaparlamentet og Amnesty International, har fordømt forfølgelsen av Granier og stengingen av hans TV-stasjon RCTV.

- Vet de mer enn domstolene?

Han skriver også at ordfører Lopez ble avsatt fra sitt kontor av kuppleder og selvinnsatt president Pedro Carmona i april 2002.

- Det er utenkelig og irrasjonelt at han skal ha vært involvert i et kupp mot seg selv, skriver Halvorsen, og legger til at ingen av dem siden har blitt dømt for sine eventuelle roller i kuppet.

- Kanskje Mr. Marsdal (utreder i Manifest Analyse, red. anm.) vet mer om Venezuela enn domstolene som har gransket kuppet i Venezuela? spør Halvorssen.

Han skriver at ingen domstol i Venezuela noensinne har anklaget Granier for deltakelse i kuppet.

ANKLAGES FOR FEILINFORMERING: Wenche Hauge, seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet (Prio).
ANKLAGES FOR FEILINFORMERING: Wenche Hauge, seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet (Prio). Vis mer

- Hvis Wenche Hauge (seniorforsker i Prio, red. anm.) hevder at disse påstandene er sanne, hevder hun også at hun sitter på informasjon som ikke en gang Chavez-regjeringen sitter på, skriver Halvorssen.

Han viser til at Washington Post, New York Times, Wall Street Journal og en rekke seriøse, internasjonale medier har dekket historiene til Graniers og López, uten noen har vært "så uansvarlige" å bruke spalteplass på så useriøse anklager som Dagbladet nå åpner for. Han henviser også til avisartikler i norske medier, blant annet i Morgenbladet, der Lopez i fjor ble intervjuet.

Morgenbladets journalist konfronterte ham slik:

- I 2002 var du involvert i et kupp mot Chávez. Hvorfor?

- Jeg var involvert, sammen med millioner av venezuelanere, i gatene, i demonstrasjoner mot regimet. Uheldigvis har vi ikke fått noen klarhet i hva som egentlig skjedde under kuppet, og hvem som faktisk var involvert. Mitt parti foreslo senere å sette ned en sannhetskommisjon, men det skjedde ikke.

- En rekke kilder hevder du under kuppforsøket undertegnet eller stilte deg bak den såkalte «Carmona-bestemmelsen», som blant annet tok til orde for å legge ned demokratiske institusjoner som nasjonalforsamlingen og høyesterett?

- Det er ikke sant. Jeg var ikke til stede der signeringen foregikk. Og dette er en objektiv sannhet. Jeg var ikke der, og signerte ikke.

- Kun et torturoffer fra Cuba
Halvorssen er heller ikke enig i Manifest Analyses påstand om at Armando Valladares har uttrykt sterk støtte til kuppmakerne i Honduras. Armando Valladares er invitert til konferansen i Oslo, fordi han tilbragte 22 år i cubansk fengsel for sin motstand mot Castros kommunistregime. Han overlevde umeneskelige forhold, daglig tortur og tvangsarbeid, noe han skrev en bestselgerbok om etter løslatelsen i 1982.

Valladares forhold til fjorårets kupp i Honduras er ikke nevnt i konferansens presentasjon.

- La en ting være klart: Han mente at president Zelaya hadde brutt Honduras grunnlov og at Høyesterett gjorde det rette. Man kan være uenige. Men hvis du hevder at han var involvert i avsettelsen av president Zalaya, kan jeg opplyse om at han var i Italia for å motta Ischia Journalism Prize da kuppet foregikk, skriver Halvorssen.

NB: Dagbladet presiserer at Oslo Freedom Forum er en menneskerettighets-konferanse, og ikke en fredskonferanse, slik vi har kommet i skade for å skrive. Civita, den liberale tankesmien ledet av Kristin Clemet, presiserer også at de er offisiell støttespiller, ikke samarbeidspartner til arrangementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!