Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er fantastisk, jeg måtte lese det igjen og igjen

Borrelia-rammede Maj-Britt Marie Grevstad mener det er på tide at forskning på flåttbårne sykdommer blir prioritert. Minst 40 000 ble syke av flått bare i Sverige i fjor.

FLERE FEILDIAGNOSTISERT: Folkehelseinstituttet anslår at mellom 2000 og 3000 får overført borrelia-infeksjonen fra flått og blir sjuke hvert år, og de har lenge advart mot at risikoen for å bli syk øker. Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. Flåttsjuke Maj-Britt Marie Grevstad jubler over nytt forskningsprosjekt. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FLERE FEILDIAGNOSTISERT: Folkehelseinstituttet anslår at mellom 2000 og 3000 får overført borrelia-infeksjonen fra flått og blir sjuke hvert år, og de har lenge advart mot at risikoen for å bli syk øker. Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. Flåttsjuke Maj-Britt Marie Grevstad jubler over nytt forskningsprosjekt. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom nyheten om at EU og norske myndigheter har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjekt. Et forsiktig estimat anslår at over 40 000 personer, bare i Sverige, ble sjuke etter flåttinfeksjoner i fjor. 

I tillegg kommer pasientene i Norge og Danmark.

- Helt fantastisk Maj-Britt Marie Hovland Grevstad (34) fra Bergen har vært alvorlig sjuk i 14 år, og først i år fikk hun påvist at hun hadde den flåttbårne sykdommen Borrelia.

Hun har opplevd å ikke få noen hjelp, fått uriktige diagnoser og behandling i det offentlige helsevesenet. Nå jubler hun over forskningsprosjektet.

- Dette er helt fantastisk. Jeg måtte bare lese det om og om igjen. Fordi vi ikke har gode nok tester for å påvise Borrelia blir folk syke. Dessuten gis ikke antibiotikabehandlingen over lang nok tid, sier Grevstad.

- Jeg håper dette åpner for at leger kan behandle folk med antibiotika og hjelpe de som er sjuke nå.

- Feildiagnostiseres Etter å ha blitt behandlet med antibiotika ved privatklinikken Norsk borreliosesenter i hele vår, har hun gått fra å være sengeliggende, til å nå kjempe for «en av de sykeste pasientgruppene i Norge», blant annet ved å opplyse andre om sykdommen gjennom sin egen blogg.

- EU er viktige for oss fordi de lager retningslinjer som norske myndigheter følger for behandling.

Borreliose forveksles ofte med sykdommer som ME, Fibromyalgi, MS, ALS eller «noe psykisk», mener hun, og understreker at det er store mørketall.

Les også historien til flåttsjuke Madeleine. Legene hennes trodde det feilte jenta noe psykisk og sendte henne til terapi i BUP.

- Veldig takknemlig Prosjektleder for en flåttforskninggruppe ved Sørlandet sykehuset, Vivian Kjelland, er en av talspersonene for det ScandTick-prosjektet, og sier hun er veldig fornøyd med bevilgningen. Prosjektet strekker seg over en to års periode.

- Dette er vi veldig takknemlig for. Dette er en kjempeviktig mulighet til et samarbeid i regionen, og hovedmålet er å styrke samarbeidet. Vi hadde ikke klart dette uten å få tildelt midler, sier hun.

I prosjektet skal forskerne evaluere metodene brukt for å påvise de flåttbårne sykdommene Borrelia og TBE, de skal finne ut hva som finnes inne i flåtten, og se på flåttens utbredelse. Resultatene vil utveksles mellom de tre landene fortløpende, og forskerne vil også jobbe for å formidle resultatene til andre forskere, helsepersonell og politikere, i tillegg til å direkte videreformidle informasjonen til allmennheten.

FORNØYDE FORSKERE:  Prosjektleder ved Sørlandet sykehuset, Vivian Kjelland, er en av talspersonene for det ScandTick-prosjektet, og sier hun er veldig fornøyd med bevilgningen. Prosjektet strekker seg over en to års periode. Prosjektet har en total ramme på 14,9 millioner norske kroner. Midlene skal gå til å utvikle et kunnskapsnettverk. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
Ferdig behandlet av fotograf
FORNØYDE FORSKERE: Prosjektleder ved Sørlandet sykehuset, Vivian Kjelland, er en av talspersonene for det ScandTick-prosjektet, og sier hun er veldig fornøyd med bevilgningen. Prosjektet strekker seg over en to års periode. Prosjektet har en total ramme på 14,9 millioner norske kroner. Midlene skal gå til å utvikle et kunnskapsnettverk. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Ferdig behandlet av fotograf Vis mer

- Vi ønsker også å se på retningslinjene for vaksinasjon og forebygging av flåttbårne sykdommer. Vi vil arrangere et åpent seminar for allmennheten og ha flere arbeidsmøter for forskerne i de tre landene.

Kjelland har tidligere påvist at en fjerdedel av flåtten på Sørlandet er bærere av bakterien Borrelia, som kan føre til den nervelammende sykdommen borreliose hos mennesker. Bare en halv prosent av flått i larvestadiet får bakterien fra moren. I nymfe og voksenstadiet er det 25 prosent sjanse for at flåtten har sykdom.

- Det er mer flåttsykdom i Sverige fordi forholdene er bedre for flåtten der. Men vi ser at sykdomsutbredelsen er på opptak i Norge og Danmark også, men vi vet ikke om det skyldes at en reel oppgang av sykdomstilfeller, oppmerksomheten rundt sykdommene øker eller om metodene har blitt bedre.

Økende antall sykdomstilfeller Flått og flåttbårne sykdommer er et stadig økende problem, spesielt i regionen Øresund-Skagerrak-Kattegat. I pressemeldingen til «ScandTick» står det at det i «meldingssystemene trolig er store mørketall når det gjelder faktisk antall tilfeller.

Meldingssystemene for flåttbåren sykdom i de tre landene er også forskjellige, noe som gjør at datagrunnlaget ikke blir direkte sammenlignbart.»

- Flåttmengden i Norden ser ut til å være økende, og det er også indikasjoner på at flåtten etablerer seg på nye steder i regionen. Dette har medført en økning i antall sykdomstilfeller, både av Lyme borreliose og TBE, står det videre.

- Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker, melder Folkehelseinstituttet.

Forblir uføre Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen

Disse personene mener selv at sykdommen er eneste grunn til at de ikke kan fortsette i jobbene sine, ifølge nevrologspesialist Randi Eikeland (46), som er en del av en borrelia-ekspertgruppe ved Sørlandet Sjukehus. 

Som den første i Europa påviste hun i sin doktorgrad, som ble lagt fram denne måneden, at noen borrelia-pasienter ikke blir friske, selv etter å ha blitt behandlet med antibiotika i to uker - en behandling i tråd med europeiske retningslinjer.

- 50 prosent sa de ikke var friske, og 16 prosent av dem sa de var så sjuke at de hadde problemer i hverdagen. Det var flere enn forventet. Det er greit av vi får konstatert at det finnes langtidsplager, studien en viktig bit i puslespillet, sa hun til tidligere i måneden til Dagbladet.

Nordisk samarbeid I Norge har ønsker forskere ved Bioforsk på Ås å sette ut sopp for å bekjempe flåtten. På Sørlandet har forskere startet et prosjekt hvor det skal finne ut om sauer renser flåtten for borrelia, slik som blodet til elg og rådyr gjør.

Forskere ved Sørlandet Sykehus Kristiansand og Folkehelseinstituttet i Oslo skal samarbeide med Sahlgrenska Universitetssjukehus i Gøteborg, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping og Rigshospitalet i København i ScandTick-prosjektet.

ØKT LIVSKVALITET: Maj-Britt Hovland har fått diagnosen fibromyalgi og utredes for ME, men fikk i år påvist Borreliose fra flått. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ØKT LIVSKVALITET: Maj-Britt Hovland har fått diagnosen fibromyalgi og utredes for ME, men fikk i år påvist Borreliose fra flått. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Ekspertise ved andre institusjoner, deriblant Universitetet i Agder, deltar i prosjektet. Sørlandet Europakontor har bidratt i utarbeidelsen av ScandTick-søknaden, og vil også stå for prosjektadministrasjonen.

Les også historien til Oddvar Skarbø, som først etter elleve måneder i «smertehelvete» og flere falske tester fikk påvist borreliose.

NYE FUNN: Nevrologspesialist Randi Eikeland fant i sin doktoroppgave, som den første i Europa, at noen borrelia-pasienter ikke blir friske, selv etter å ha blitt behandlet med antibiotika i to uker - en behandling i tråd med europeiske retningslinjer. Foto: Sørlandet sykehus
NYE FUNN: Nevrologspesialist Randi Eikeland fant i sin doktoroppgave, som den første i Europa, at noen borrelia-pasienter ikke blir friske, selv etter å ha blitt behandlet med antibiotika i to uker - en behandling i tråd med europeiske retningslinjer. Foto: Sørlandet sykehus Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling