VÆRKAOS: Storbritannia herjes av uvær og oversvømmelser. Foto: Foto: REUTERS/Rebecca Naden/NTB Scanpix
VÆRKAOS: Storbritannia herjes av uvær og oversvømmelser. Foto: Foto: REUTERS/Rebecca Naden/NTB ScanpixVis mer

- Dette er farlig

Kraftig uvær og farlige oversvømmelser i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftig regn og sterk vind gjorde at mange områder i Storbritannia nok en gang ble oversvømmet fredag. Deler av Storbritannia trues av så kraftig uvær at liv kan være i fare.

Myndighetene i Storbritannia har sendt ut varsel om akutt flomfare langs den engelske sørkysten, i Midt-England og i Wales. Også vest i Skottland førte stormflo til oversvømmelser, mens Nord-Irland slapp unna med mindre oversvømmelser enn først fryktet.

Været ser imidlertid ikke ut til å bedre seg med det første, ifølge meteorologene. Mer vind og regn er på vei på grunn av et solid lavtrykk i Atlanterhavet.

Varselet som ble sendt ut fredag lød på værforhold så ekstreme at de kan innebære livsfare for folk i de berørte områdene. Miljøvernminister Owen Paterson understreket at hele Storbritannia kan få merke uværet.

Farlig sjø Folk oppfordres til å holde seg unna kystnære områder fordi kombinasjonen av sterk vind, høye bølger og stormflo kan være farlig.

- Folk skjønner ikke hvor farlig sjøen kan være. Vi ber folk innstendig om å holde seg unna og ikke oppsøke kysten for å se på uværet, sier Tom Mansell i redningsselskapet Royal National Lifeboat Institution.

Det er så langt ikke kommet meldinger om at noen har mistet livet i uværet, men politi og letemannskaper søkte fredag etter en 18 år gammel gutt som torsdag ble meldt savnet i Devon.

Regjeringen i krisemøte Miljøvernminister Paterson innkalte fredag til møte i regjeringens kriseutvalg, den såkalte COBRA-komiteen, for å drøfte beredskapen foran det ventede ekstremværet.

Over alt i Storbritannia forsøker folk å ta sine forholdsregler, og mange har bygget flomvern med sandsekker for å hindre vann i å trenge inn i hus og kjellere.

Tidligere i vinter har uvær krevd minst to menneskeliv og ført til store brudd i strømforsyningen i Storbritannia.

(NTB)